NA24.no


Oslo Imam Ali Center på Tveita og Tauheed Moske på Hauketo slik de presenterer seg på sin Facebook-side.
Oslo Imam Ali Center på Tveita og Tauheed Moske på Hauketo slik de presenterer seg på sin Facebook-side. Foto: Faksimile

Hevder at norske moskeer styres fra Iran

Sist oppdatert:
Sjiamoskeer i Oslo kobles til det iranske prestestyret.

Prestestyret i Iran øver innflytelse på norske sjiamoskeer, og imamer er utvalgt for å spre regimets budskap i Europa, skriver nettstedet Utrop.

Moskeene selv avviser anklagene.

Utrop viser til en kilde nær den iranske ambassaden som hevder at det er tette bånd mellom sjiamoskeene Imam Ali Center på Tveita og Tauheed Center på Hauketo og det iranske prestestyret.

Avviser kobling til regimet

Styremedlem Syed Sajjad Hussain Kazmi i Tauheed Center avviser at de styres fra utlandet.

- Det er ikke sant. Vi styrer oss selv med penger samlet inn fra medlemmene. Vi er sjiamuslimer og har tilknytning til Iran, men ikke til det iranske regimet, sier Kazmi.

Utrop skriver blant annet om påståtte koblinger - også finansielle - mellom sjiamoskeene og den iranske misjonsorganisasjonen Ahl-ul Beyt, en sak som også ble omtalt av NRK i 2010.

Også styreleder Mehdi Mohammad Tadayoun i Det norske imam Ali Senter avviser iransk styring av moskeen overfor Nettavisen.

- Det er urettferdig å hevde at andre bestemmer over oss. Vi må rekruttere imamer fra Iran, der ayatollah Ali Khamenei er religiøst overhode for verdens sjiamuslimer, men i dag får vi ingen finansiell støtte via Iran. Vår drift finansieres av medlemmene og gjennom tilskudd fra Fylkesmannen. Men da moskeen ble etablert for tolv år siden fikk vi også penger fra den muslimske skatten som forvaltes av Khamenei. Det var 100.000 amerikanske dollar, sier Mehdi Mohammad Tadayoun til Nettavisen.

Moskeen på Tveita er den eneste persisk-talende sjiamuslimske moskeen i Norge. Det betyr at den både favner store deler av det iranske eksil-miljøet i Norge, men også folk som jobber på den iranske ambassaden.

- Balansegang

Tadayoun sier at imamen de nå har ble valgt ut og ansatt av trossamfunnet selv.

- Jeg var selv i Iran og snakket med imamen på forhånd i forbindelse med ansettelsesprosessen.

Han innrømmer at det kan framstå som et paradoks at norsk-iranske sjiamuslimer, folk som kanskje selv har flyktet fra det iranske regimet, må vende seg til det iranske presteskapet for å hente imamer til Norge.

- Det er en krevende balansegang, sier Tadayoun til Nettavisen.

Tauheed-moskeen på Hauketo i Oslo.

Avbildet med ayatollah

På Facebook-siden til sjeik Mahmoud Jalloul, imam i Tauheed Islamic Centre på Hauketo, er imamen der avbildet sammen med Ayatollah Mohsen Gharaati, leder for det iranske fredagsbønnrådet og en av regimets ideologer, skriver Utrop.

Styremedlem Syed Sajjad Hussain Kazmi sier til Nettavisen at imamen selv best kan svare for disse bildene, men han avviser at regimet i Iran øver innflytelse på moskeen på Hauketo.

- Det er propaganda, sier Kazmi.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere