NA24.no


John Fredriksen stiftet Seadrill i 2005 (arkivfoto).
John Fredriksen stiftet Seadrill i 2005 (arkivfoto). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Hevder Fredriksen-selskap har brukt 1,3 milliarder kroner på rådgivere

Sist oppdatert:
Regningen kan øke til to milliarder kroner.

Natt til onsdag kunngjorde John Fredriksen-kontrollerte Seadrill at en ny restruktureringsplan er på plass som omfatter over 97 prosent av selskapets banklångivere.

Nyheten sendte aksjen ned.

Det John Fredriksen-eide oljeboringsselskapet leverte tirsdag inn en søknad om konkursbeskyttelse til en domstol i Texas, sammen med den etterlengtede restruktureringsplanen.

Ifølge Dagens Næringsliv (krever abonnement) har Seadrill allerede brukt over 1,3 milliarder kroner på honorarer til rådgivere. Nå venter nye enorme regninger knyttet til rettsprosessen i Texas. 

- Dette restruktureringen har kostet mye, sier konsernsjef i Seadrill Anton Dibowitz.

Kan få regning på to milliarder

Han ønsker ikke å kommentere summen på 1,3 milliarder kroner som er brukt på rådgivere, men DN hevder å ha «sentralt plasserte kilder» på opplysningene.

Avisen skriver videre at rådgiver trolig vil komme opp i to milliarder kroner før Seadrill er ferdig med restruktureringen og rettsprosessen.

- Den komplekse strukturen er en funksjon av selskapets raske vekst. Det er fair å si at vi nå griper muligheten til å gjøre strukturen enklere. Før hadde vi bankfasiliteter der det var pant i to eller tre rigger. Nå har vi alt sammen med krysspant. Det er en mye enklere struktur, sier Dibowitz til avisen.

Åtte milliarder i ny kapital

I en børsmelding natt til onsdag opplyste selskapet at restruktureringsplanen gir 1,06 milliarder dollar, rundt åtte milliarder kroner, i ny kapital. Av dette er 860 millioner dollar aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er egenkapital.

Avtalen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne, og en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

– Planen vi signerte i dag (tirsdag 12. september) er omfattende og gir over 1 milliard dollar i ny kapital og støttes av Hemen Holding. Det støttes av våre banker og omkring 40 prosent av våre obligasjonseiere, uttalte Dibowitz i børsmeldingen.

Han mener selskapet etter restruktureringen vil være i en sterk posisjon når markedet kommer seg på beina igjen etter en tung periode med nedtur i riggmarkedet, oljeprisfall, høy gjeld og store forpliktelser.

Har du sett denne populære videoen?

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere