NA24.no

Hever renten i Europa

Sist oppdatert:
Den europeiske sentralbanken setter opp renten i eurolandene. Dermed får sentralbanksjef Svein Gjedrem langt større spillerom til å heve renten i Norge.

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet torsdag å sette opp refirenten med 0,25 prosentpoeng, melder Bloomberg News.

Etter hevingen blir styringsrenten i eurolandene 2,25 prosent.

Sist renteendring fra ESB var i begynnelsen av juni i år, da renten ble kuttet med 0,5 prosentpoeng.

Renteøkningen fra ESB gir økonomene her hjemme større tro på at Norges Bank kan gå raskere frem i sine rentehevinger enn tidligere antatt.

«Det reiser spørsmålet om Norges Bank kan komme til å gå noe raskere fram enn antydet i inflasjonsrapporten,» skriver Nordea Markets i et analysenotat.

Likevel endrer ikke Nordea-økonomene sine prognoser. Fortsatt er det mars som regnes som neste sannsynlige tidspunkt for renteøkning.

Renteutviklingen i Europa har mye å si for nivået i Norge, ettersom renteforskjellen kan påvirke kronekursen. Det virker igjen på den samlede innretningen av pengepolitikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere