NA24.no

Hever renten i USA

Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanken hever renten, men markedet tror oppgangen snart er over: Aksjer stiger, renter og dollar faller.

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Den amerikanske styringsrenten heves tirsdag med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent.

Dette var ventet av så godt som alle observatører, som i større grad fokuserer på kommentarene sentralbanken kommer med i forbindelse med endringen.

Man ser etter signaler på at rentehevingene snart vil stanse, og man mener å se det i endringer i språkbruken i meldingen.

Observatører fokuserer på at sentralbanken har fjernet ordet «accomodative» i sin beskrivelse av pengepolitikken. Dette ordet betyr at man mener renta er lav, og dermed stimulerer den økonomiske veksten. Dersom banken ikke lenger mener dette, er det lett å trekke den konklusjonen at rekken av rentehevinger snart er over.

På den andre siden er det neppe helt slutt på hevingene, for banken skriver i dag at noe mer, moderat, tilstramming av pengepolitikken trolig er nødvendig for å balansere hensynet til vekst og prisstabilitet.

Markedsreaksjoner
Uansett har dagens melding ført til at markedsrentene har falt i USA. Dollaren har også svekket seg, noe som normalt skjer når rentene faller, fordi det da blir mindre lønnsomt å sitte med en valuta. En dollar koster 6,64 kroner ti minutter etter at meldingen kom, mot 6,66 kroner da den kom.

Aksjemarkedet, som ikke liker høye renter, stiger. Amerikanske børser er nå opp rundt en halv prosent i forhold til nivået da rentemeldingen kom.

Lang trapp oppover
Sentralbanken har hevet renten i trappetrinn på et kvart prosentpoeng siden sommeren 2004.

Da var renta så lav som 1 prosent, det laveste nivået på over 40 år.

Selv etter 13 rentehevinger på totalt 3,25 prosentpoeng er dagens rente fortsatt moderat i historisk sammenheng.

I morgen, onsdag, kommer det rentemelding fra Norges Bank. Her ventes det ingen endring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere