NA24.no

Hever renten

Sist oppdatert:
Norges Bank har talt. Lånet ditt blir dyrere.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemte i dag å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Se innslag på TV 2 Sumo: Renten videre opp

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er Norges Banks styringsrente 4,75 prosent.

LES MER: Slik påvirker renteøkningen deg

Den siste rentehevingen fra Norges Bank kom i juni. Styringsrenten, eller foliorenten, har blitt hevet tolv ganger siden bunnoteringen på 1,75 prosent i mars 2004.

LES OGSÅ: Derfor øker renten

Se pressekonferansen fra Norges Bank lenger ned i saken .

Ser på inflasjonen
I pressemeldingen etter rentemøtet skriver Norges Bank at renten settes opp for at prisveksten ikke skal bli for høy.

- Konsumprisveksten er fortsatt moderat, men det er utsikter til at inflasjonen etter hvert vil ta seg opp. Renten settes opp for at inflasjonen ikke skal bli for høy. Økningen skjer gradvis slik at vi kan vurdere virkningene av renteendringer og annen ny informasjon om den økonomiske utviklingen, heter det i meldingen.

Uro i finansmarkedene
På forhånd var det også spenning knyttet til Norges Banks kommentarer rundt uroen som har herjet finansmarkedene i sommer. Konklusjonen til Norges Bank er at det har ikke vært grunnlag for å avvike fra strategien.

- Det vil si at det kommer en ny renteoppgang i september, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor, til NA24.

Han sier beslutningen kom som ventet.

Se Norges Banks pressekonferanse i videovinduet under.

186684

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener det er verdt å legge merke til at Norges Bank bemerker den finansielle uroen som har vært på kreditt-og aksjemarkedet den siste tiden, uten at banken finner det tilstrekkelig for å la renten stå stille.

- Skulle det bli fullstendig baluba i disse markedene, må Norges Bank ta dette til etterretning, sier han til NA24.

- Venter senket rentebane
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Norges Bank vil senke sin rentetopp fra 5,75 prsoent til 5,5 prosent i Pengepolitisk rapport i november.

Årsakene er først og fremst at økonomien ser ut til å ha høyere potensial enn ventet, sterkere enn ventet krone samt nedsiderisiko fra boligmarkedsavmatningen i USA.

- Pressemeldingen inneholder informasjon som støtter vår prognose om at de kommer at de kommer til å nedgradere rentebanen i oktober, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

Videre gjentar de formuleringen om at de skal være vare for virkninger på kronekursen og de noterer også at kronen har styrket seg, sier Mork.

- Skapt usikkerhet
Slik beskriver Norges Bank uroen:

- Den siste tiden har uro i kreditt- og aksjemarkedene skapt usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men samlet sett gir ikke ny informasjon siden forrige rentemøte grunnlag for nå å avvike fra strategien som ble lagt fram i juni. Strategien i Pengepolitisk rapport 2/07 er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4½ - 5½ prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 31. oktober, betinget av at den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått. Når vi har et inflasjonsmål, følger det at vi vil være vare for virkningene på kronekursen av økte renter når prisstigningen er lav, skriver Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere