Gå til sidens hovedinnhold

Hever skrekkrenten

Ny renteøkning - styringsrenten er nå utrolige 15,5 prosent.

Sentralbanken på Island kom torsdag med en sjokkmelding til låntakerne på den lille øyen.

NA24 - din næringslivsavis

15,5 prosent
Da bestemte rentekomiteen å heve renten med 0,50 prosentpoeng. Det betyr at styringsrenten ligger på utrolige 15,5 prosent på sagaøyen. Renteoppgangen kommer for å demme opp for den stadig galopperende inflasjonen og den fallende kronen.

Ifølge Bloomberg News ventet fem av ni analytikere uendret rente, mens tre ventet en økning på 0,25 prosentpoeng og èn analytiker ventet ett prosentpoeng.

Den islandske sentralbanken forsvarte valutaen sist så sent som 25. mars med en overraskende renteøkning på 1,25 prosent. Prisveksten på Island steg til 8,7 prosent i mars.

- Et dilemma
Den islandske sentralbankens dilemma blir ikke mindre etter dagens renteøkning. Heller større, mener Handelsbanken.

- Muligheten for å hjelpe islandsk næringsliv og aksjemarked med å sette ned renten er umulig så lenge stigende inflasjon presser renten i været. Den siste tids utvikling understreker at sentralbanken akkurat nå er presset opp i et hjørne hvor renteøkninger er en nødvendighet, mener Handelsbanken, ifølge borsen.dk.

Rentemøter i dag
I USA har den amerikanske sentralbanken så langt satt styringsrenten ned til 2,25 prosent. I EU ligger rentenivået på 4 prosent mens Bank of England operer med en styringsrente på 5,25 prosent. Torsdag er det nye rentemøter i Den europeiske sentralbanken og i Bank of England. Analytikerne venter uendret rentet i EU, mens de venter rentekutt til 5 prosent i Storbritannia.

Dagens rentenivå i Norge er på 5,25 prosent, men Norges Bank har antydet at det kan komme et rentehopp på 0,25 prosentpoeng på neste rentemøte 24. april.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser