NA24.no

Hever trusselnivået etter «Jihad Jane»

(AFP)
Sist oppdatert:
Økt terrorfrykt i Sverige.

Truslene mot karikaturtegneren Lars Vilks bør tas på alvor. Det mener svenske myndigheter, som nå hever trusselnivået etter at den amerikanske kvinnen Colleen LaRose tirsdag ble siktet for drapsplaner mot en svenske og rekruttering til terrorvirksomhet.

Alvorlig trussel?

LaRose, kjent under navnet «Jihad Jane», skal ha vært i Skåne for å forberede et attentat mot Vilks.

Les også: Muhammed-tegner beskytter seg med øks

Til Svenska Dabladet påpeker terrorekspert Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige at det finnes tegn som tyder på at de pågrepne ikke tilhørte noe kjent terrornettverk. Til tross for dette understreker han at det likevel kan dreie seg om en alvorlig trussel.

- Rekrutteringen til radikale grupper skjer ofte blant dem som aldri før har holdt på med lignende, sier terrorforsker Magnus Norell til samme avis.

46 år gamle LaRose har over lang tid blitt overvåket av amerikanske FBI. Hun konverterte til Islam for få år siden, og vist interesse for å bli martyr. I oktober i fjor ble hun pågrepet i Philadelphia.

Rekrutterte flere

Justisdepartementet i USA mener LaRose har arbeidet sammen med ytterligere fem personer fra Europa, Asia og USA, om å rekruttere flere personer til terrorviksomhet. LaRose skal også ha vært i tett kontakt med en gruppe på sju personer som nylig ble arrestert av irsk politi i Waterford og Cork.

Ifølge sikkerhetspolitiet i Sverige (Säpo) er det først og fremst oppmerksomheten i media som kan påvirke trusselnivået i Sverige, svenske interesser og enkeltindivider.

Samtidig med oppgraderingen av trusselnivået, skal arbeidsgruppen Nationellt centrum for terrorhotbedömning gjennomgå en oppdatert trusselvurdering for Sverige og svenske interesser i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere