*Nettavisen* Økonomi.

Hevn og mørke over Berlin

Hevnmotiver og menneskets mørke irrganger står i kø under filmfestivalen i Berlin når den åpner torsdag, enten man heter Heath Ledger, Lindsay Lohan eller Natalie Portman.

09.02.06 07:44

(BERLIN/Side2:) Men det er ikke bare de unge hotte stjernene som dominerer årets filmfestival i Berlin. Filmfestivalen i Berlin åpner torsdag til vekslende værmeldinger som varsler både fire grader pluss, og tretten minus.

Det hindrer ikke filmfolket å strømme til. Ei heller stjernene som er ventet å gjøre storinnrykk mot helgen.

Rickmans austistmøte

Alan Rickman, best kjent for filmpublikummet som Professor Slur i Harry Potter-filmene spiller hovedrollen i «Snow Cake», en film om en middelaldrende mann som opplever et uvanlig vennskap med en austistisk kvinne i Sigourney Weaver, etter å ha kjørt i hjel hennes datter.

Lohan synger

Filmen er regissert av den relativt ukjente Marc Evans, Da er regissør Robert Altman «Gosford Park» adskillig mer kjent. Meryl Streep, Woody Harrelson og Lindsay Lohan fører an i verdenspremieren på hans «The Prairie Home Companion», en komedie om et virkelig radioshow i USA der intriger og sjalusi også er en del av playlistene.

Lindsay Lohan spiller countrysanger Streeps datter. Lohan er mest kjent som tenåringsikon, men har også forsøkt seg på en sangkarriere.

Syntetisk lidenskap

Det er mye ubesvart lidenskap på prærien. Det blir det også i «Candy» der Heath Ledger, etter hvert kjent som både Casanova og homofil cowboy, forsøker å finne den ultimate pasjon med kjæresten gjennom dopets veier.

Ledger har tatt fri fra pappapermisjonen og kommer til Berlin.

Helt enkelt hadde heller ikke Truman Capote, mannen bak kulturomanen «In Cold Blood» det. Philip Seymour Hoffman er Oscar-nominert for sin tolkning av den lespende, homofile stjernejournalisten.

Adskillig mer hardt går det da for seg i Matrix-brødrene Andy og Larry Wachowskis «V for Vendetta». Det er store forventninger til filmen som fikk Natalie Portman til å rake av seg alt håret. Portman er også i Berlin – med hår.

Styrker politisk trend

Men Berlin profilerer seg ikke bare på glamour i år, men også på sterke, politiske filmer som George Clooneys «Syriana», som snart er klar for norske kinoer. Ifølge festivalsjef Dieter Kosslick fordrer festivalen i år å speile virkeligheten, og Clooney og hans medspillere som er i Berlin, er gode eksempler..

Den franske «The Comedy of Power» har allerede vakt oppmerksomhet i Norge fordi Claude Chabrols film er så sterkt inspirert av Eva Joly og hennes dommertid. Ryktene sier imidlertid at filmen skal gi et så negativt bilde av kvinnen og hennes higen etter makt, at mange mener den er «for fransk». Den norske distributøren sitter fremdeles og tenker på om de skal ta den.

Britiske Michael Winterbottom tar oss med på «The Road to Guantanmo»

Pocahontas live

Til slutt, men ikke minst, kommer Pocahontas. Kultregissøren Terrence Malick som stoppet å lage filmer i over 20 år og kom voldsomt tilbake med prisvinneren «Den tynne røde linjen» er tilbake med «The New World» – historien om Pocahontas.

Pocahontas i Q’Orianka Kilchers skikkelse har fått jobben å fronte filmen her i Berlin. Malick er kjent for å sky pressen, mens Colin Farrell som spiller engelskmannen John Smith, fremdeles er lagt inn til tørk etter et langt og nært forhold til rusmidler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag