Himmel og helvete

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oslo Børs er som en jo-jo. Glødende optimisme avløses på sekunder av depresjon.

22.01.08 12:10

Hovedindeksen falt som et blylodd rett etter åpning i Oslo tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter knappe ti minutters handel var hovedindeksen ned over 6 prosent til under 360 poeng, men i løpet av den første timen har stemningen blitt langt mer positiv.

Les mer: Han har tapt 347 millioner i år

Like etter klokken 11 har Oslo Børs kommet i pluss igjen. Nå stiger hovedindeksen 0,13 prosent til 379,36 poeng. Usikkerheten er imidlertid tydelig og børspilen ser ut til å fortsette berg - og dalbane-turen.

Hvor tror du Oslo Børs skal? Si din mening nederst.

Følg børsen her

Dårligst i verden
Så langt i år har hovedindeksen i Oslo falt med hele 22,80 prosent, som er dårligst i verden. Mandag ble børsfallet på hele 6,40 prosent, som var en av de verste dagene i børsens historie.

I natt var aksjemarkedene i Asia blodrøde som følge av at investorene lemper ut aksjer i frykt for at amerikansk økonomi er på vei inn i en resesjon som vil svekke den globale økonomiske veksten. Nedgangen fortsatte dermed etter mandagens ras i Europa, Canada og Latin-Amerika.

SE VIDEO: Tror på børsrevansj

Bedring i Europa
Også ute i de andre europeiske børsene fortsatte det dramatiske fallet tirsdag, men etter en times handel ser bildet langt lysere ut.

Etter en times handel er den tyske DAX-indeksen ned 1,85 prosent , i London faller FTSE 100 1,35 prosent, mens Stockholms-børsen er opp 0,41 prosent. Franske CAC er ned 0,24 prosent.

Rec stiger
Prisen på Nordsjø-olje falt kraftig tirsdag morgen. Nordsjø-olje med mars-levering er ned 2,03 prosent og handles nå til 85,74 dollar per fat.

På Oslo børs er StatoilHydro ned 1,99 prosent til 133 kroner etter en knapp times handel, mens Rec-aksjen, som har vært mørbanket de siste dagene, stiger 5,4 prosent til 131,75 kroner.

- Bunnen ikke nådd
- Det ser ut som vi ikke har nådd bunnen i markedet. Det er helt tydelig at vi kan vente oss tøffe tak, sier Tormod Andreassen. Han var tidligere sjeføkonom i Sparebank1 Gruppen samt sjef for meglerhuset ABN AMRO.

Han sier at nedgangen i de asiatiske markedene er dramatiske ettersom man trodde vekstmarkedene i utviklingsland var så sterk at de skulle stå imot en nedgang i USA.

- Vi er i ferd med å få en global nedgang, sier Andreassen til NA24.

Ventet svak åpning
Sjefstrateg Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing sa at det var grunn til å tro at Oslo børs ville åpne svakt tirsdag.

- Med USA stengt i går og med ny informasjon til investorene, som det som har skjedd i Asia, er det grunn til å forvente en svak åpning, sa Evjenth til NA24.

- Det som har skjedd i Asia i natt er en kraftig likviditetskorreksjon, men ikke et krakk. Det blir meningsløst å bruke den terminologien, mener Evjenth.

Følg debatten også i Veggavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.