NA24.no

Høiness vrs. Hegnar om sex-sjikane

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Banale kommentarer på et debattforum har ført til rettskrig mellom Mona Høiness og Trygve Hegnar.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Rettssaken mellom advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar dreier seg om barnslige utsagn om Mona Høiness skrevet på debattforumet Hegnar Online, men saken er svært alvorlig og prinsipiell.

Nettopp derfor fulgte også VGs tidligere ansvarlige redaktør Bernt Olufsen saken fra tilhørerbenken.

Spørsmålet er hvor mye offentlige personer skal måtte tåle fra menigmann på slike debattforum, og hvor stort ansvaret til nettstedene er til å fjerne slike ytringer.

- Det er et helt sentralt skille mellom ytringer generert av journalister og ytringer genrerert av tredjepersoner postet på en ytringsfasilitet som mediet legger til rette for. Det prinsipielle ligger i hvilken ansvar et medie har for brukergenerert innhold, sa Hegnar Onlines advokat Kyrre Eggen i retten.

250.000 i erstatning
Han poengterte at Hegnar Online bare har lagt til rette for debatt gjennom å drive forumet, men at selskapet altså ikke er ansvarlige for innholdet. Han mente at en slik kontroll vil bli helt umulig å gjennomføre, og føre til store begrensninger i ytringsfriheten.

- I verste konsekvens skal Telenor drive kontroll med de ytringer Dagbladet kommer med hvis det går gjennom deres linjer? spurte han retorisk.

Pressens faglige utvalg har tidligere felt Hegnar Online i denne saken. Nå krever Mona Høiness opp mot 250.000 kroner i erstatning fra Hegnar Online.

Millionær-sak
Etter at Kapital hadde skrevet en sak om Mona Høiness ble advokaten «dagens tema» på diskusjonsforumet til Trygve Hegnar.

Nyhetssaken var at Mona Høiness mottatt millioner fra en eldre kvinne som Høiness hadde vært verge for.

Dette debattforumet var åpent, og de som skriver innlegg kan også være anonyme. Det er derfor heller ikke kjent hvem som har skrevet de krenkende kommentarene. I dag er reglene endret slik at man ikke kan skrive anonyme innlegg.

Innleggene inneholdt sjikane av seksuell art i flere innlegg 5. november 2010.

Høiness klaget ikke
På Hegnar Online kom det også en rekke andre ytringer som kan være krenkende for Høiness, men hun har fokusert på disse tre yringene i søksmålet mot Hegnar Online.

Hegnar mener at Mona Høiness er en offentlig person som må tåle slik omtale. Advokat Kyrre Eggen poengterte også at det på nettstedet er enkelt å klage på innleggene. Trykker man på en knapp vil en varsling sendes til moderator som vil vurdere ytringene. Det går klart fram av retningslinjene til Hegnar Online at disse ytringene bryter med reglene.

Høiness mener derimot at Trygve Hegnar og Hegnar Online har ansvar for å slette denne typen innlegg så fort de blir lagt inn, og pressens Vær Varsom plakat også gjelder denne typen debattforum.

Hegnar Onlines advokat poengterte derimot at Høiness ikke hadde varslet moderator om innlegget, men derimot printet ut kommentarene og brukt dem i en annen krangel hun hadde gående med Hegnar.

- Man kan stille spørsmål ved Høiness sine motiver for søksmålet, sa advokaten.

Tok lang tid
I dette tilfelle tok det lang tid før innleggene ble slettet. Høiness mener at Hegnar har bevisst ikke fjernet disse utsagnene med en gang nettstedet ble kjent med dem, eller i beste fall vært grovt uaktsomme ved ikke å ha blitt bevisst på disse utsagnene.

Høiness sier at hun i mange år som advokat har kjempet mot kvinneundertrykking og vært advokat i barnevernsaker. Slike kommentarer oppleves derfor ekstra belastende.

Trygve Hegnar mener derimot at selskapet hans ikke har vært uaktsomme, at de ikke kjente til disse ytringene før de ble slettet, og at Høiness uansett må tåle en slik omtale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere