Historisk lave oljepriser gir store bevegelser i kronen

 

  Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

- Vi kan trygt si at volatiliteten er stor i kronemarkedet.

Oljeprisene stiger fra de laveste nivåene siden verdens finanskrise i 2008, og også den norske kronen henter seg noe inn.

Tirsdag morgen handles ett fat nordsjøolje for 38 dollar per fat, etter at oljeprisen mandag var helt nede i 36,75 dollar per fat.

Samtidig har prisen på den amerikanske lettoljen steget til 36,20 dollar per fat, opp fra bunnen på 34,6 dollar mandag.

Oljeprisen har falt med 14 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne.

Oljekartellets produksjon har steget til det høyeste på flere år i et allerede overforsynt oljemarked. I tillegg er det ventet enda mer olje fra Iran neste år når sanksjonene mot landet heves.

Store kronebevegelser
Det kraftige oljeprisfallet har bidratt til nervøse markeder, og også gitt utslag i kronekursen. En euro koster nå 9,53 kroner etter store bevegelser i går.

- Den norske kronen startet gårsdagen med å styrke seg, men svekket seg med nærmere 14 øre mot EUR midt på dagen da oljeprisen falt til sitt hittil laveste nivå. Med en intradagbevegelse i EURNOK mellom 9,45 og 9,59 kan vi trygt si at volatiliteten er stor i kronemarkedet, påpeker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i en morgenrapport.

Dollaren, som på det meste sto i 8,74 kroner, den svakeste kronekursen siden 2002, handles i skrivende stund for 8,64 kroner. Et britisk pund koster nå 13,10 kroner, mot 13,22 på det meste i går.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.