Historisk økning i antall betalings- anmerkninger

Foto: Tommy H. Brakstad

Nordmenn skylder over 40 milliarder.

04.07.13 14:41

Det er 16.029 flere nordmenn med registrerte betalingsanmerkninger første halvår 2013 enn tilsvarende periode 2012. Det viser tall Bisnode Credit har utarbeidet for Nettavisen.

Nå skylder nordmenn over 40 milliarder kroner: Det er opp 1,5 milliarder fra samme tid i fjor.

– Det er den høyeste målingen gjort på lang tid, altså faktisk antall personer med anmerkninger. Samtidig kan vi heller ikke undervurdere befolkningsvekst, sier Richard Harborg, forretningsutvikler i Bisnode, til Nettavisen.

Han understreker også at rutinene for registrering av anmerkninger har blitt mer effektive med årene.

Totalt er det 66.874 flere anmerkninger blant personer i dag enn for et år siden.

Passerte en mill. anmerkninger

Både antall anmerkninger og antall personer med anmerkning øker med 7 prosent det siste året.

– Det er etter hva vi kan se en grunn til bekymring. Det å få registrert en anmerkning på en person kontra en bedrift er en mye lengre prosess. Inkassoselskapene gjør gjerne flere forsøk på inndrive kravet, før det går rettslig. På det tidspunktet saken går rettslig, så har ikke inkassoselskapene like gode marginer, samtidig så øker også totalbeløpet som personen er skyldig, så for alle parter er det gunstig å betale saken så fort som mulig, sier Harborg i Bisnode.

Størst økning i sør

I alt er det registrert 1.032.742 betalingsanmerkninger. Til sammenligning var det i 2012 var det registrert nesten 966.000 anmerkninger.

– Når man nå ser en økning i betalingsanmerkninger betyr det kanskje at folk har liten evne til å betale, fortsetter Harborg.

Størst prosentvis økning har Aust-Agder. I Nord-Trøndelag er utviklingen best. Her er det «bare» 2 prosent økning. Den største gruppen i forhold til anmerkninger er aldersgruppen 35 til 46 år, og menn er sterkest representert.

– I forrige måling vi gjorde i mai var det en gruppe som pekte seg ut: De over 60 år. Aldersgruppen har hatt en veldig kraftig vekst, sier Harborg.

Overdrevet hysteri

Utviklingen for norsk næringsliv er ikke langt bedre, viser Bisnode-tallene. De dårligere blir dårligere.

Bedrifter med anmerkning har økt mer enn antall betalingsanmerkninger generelt.

– Vi ser en 10 prosent økning på antall bedrifter som har anmerkning. Det i seg selv mener ikke vi er veldig faretruende. Samtidig så skal det sies at betalingsanmerkninger er en relativ sterk variabel i forhold til å predikere konkurs.

– Vi har ikke sett på hvilken type selskaper som utgjør veksten. Vi mener det likevel er et litt for sterkt hysteri rundt konkursvekst. . Det må ses i forhold til det totale antall selskaper som også har økt i antall.

Han presiserer at tallene gjelder aksjeselskaper.

– Juni er måned hvor det stor aktivitet i forhold til å få løst saker, drevet inn penger og eventuelt slått konkurs. Sannsynligvis har det noe å gjøre med at juli er en feriemåned, sier han.

– Det blir samtidig veldig spennende å se om trenden snur når vi måler juli og august. Det er likevel ingen grunn til å blåse et sterkt varsel om AS-Norge, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.