NA24.no

(Scanpix)

Historisk på Wall Street

Sist oppdatert:
Etter å ha startet ned endte de amerikanske aksjene opp med en flott dag og flere rekorder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Wall Street startet tungt etter at kinesiske myndigheter meldte at de ønsker å kneble den galopperende spekulasjonen av landets verdipapirer. Myndighetene har prøvd flere forskjellige grep uten at disse har fått ønsket effekt. Nå drar de et nytt kort ut av ermet. Gjennom å tredoble avgiften på verdipapirtransaksjoner ønsker myndighetene å ytterligere redusere spekulasjonen.

NA24 - din næringslivsavis

I Shanghai falt de viktigste indeksene rundt 6,5 prosent. Men i USA ble det rally og Dow Jones seilte inn til ny rekordnotering. Det samme gjorde den ikke fullt så kjente, men viktigste indeksen for aktørene, S&P 500. Den gamle rekorden til S&P 500 ble satt på toppen av dotcom-bølgen i 2000.

I den private sektoren ble det skapt 97.000 nye jobber i mai. Det viser en arbeidsmarkedsrapport fra ADP som ble sluppet onsdag ettermiddag.

Dette vil sammen med en antatt jobbvekst i det offentlig vise at antallet nye jobber som ble skapt uten for jordbrukssektoren blir på 123.000 i mai. Dette er svakere enn hva økonomene hadde ventet. Ifølge Marketwatch ventet markedet at 150.000 nye jobber vil bli skapt utenfor jordbruket.

Aksjemarkedet fulgte nøye med på referatet fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte. Fasiten fra rentemøtet var at rente ble holdt uendret. Dette var også ventet blant økonomene. Men referatet ga ikke noen nye overraskelser med tanke på økonomien og optimismen dro markedet.

IBM sier opp flere. Den store teknologikjempen kutter 1.570 nye stillinger og har totalt sagt opp 3.700 så langt i år. Dette er et ledd i å snu den dårlige utviklingen selskapet har vært inne i. Sterk konkurranse fra lavkostland har gått hardt utover marginene. I første kvartal falt resultat før skatt med 19 prosent for teknologidivisjonen selv om omsetningen økte med 7 prosent.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 63,47 dollar. Dette er en oppgang på 32 cents eller 0,5 prosent.

Oljeoppgangen forklares med spekulasjon i forkant av morgendagens statusrapport fra de amerikanske lagerreservene. Forventningene til 15 analytikere rådspurt av Bloomberg viser at bensinlagrene skal ha steget med 1,5 millioner fat.

- Vi har allerede priset inn en oppgang i bensinlagrene. Veksten må være betraktelig større enn forventet for at bensinprisen skal fortsette nedgangen, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,83% til 13.633,08

Nasdaq +0,80% til 2.592,59

S&P 500 +0,80% til 1.530,23

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere