*Nettavisen* Økonomi.

Historisk palestinsk valg

Mer enn en million palestinere går onsdag til valg for første gang på et tiår.

25.01.06 10:22

Stemmelokalene på Vestbredden og Gaza åpnet klokka seks norsk tid onsdag morgen.

SE VIDEO: Går til valgurnene

Velgerne må bestemme seg om de vil gi Fatah-partiet en ny sjanse til å komme fram til en fredsavtale med israelerne, eller gi makten til militante Hamas. Meningsmålinger har vist at det dominerende Fata-partiet ligger an til å vinne flest av de 132 setene i parlamentet.

Både Fatah og Hamas har imidlertid signalisert at det kan være mulig for dem å samarbeide i en koalisjonsregjering etter valget.

Skeptisk Israel
Israel har tidligere sagt at landet ikke vil forholde seg til politikere fra Hamas-bevegelsen.

- Jeg håper palestinerne ikke på ny vil velge ekstremistene som har ført dem fra tragedie til tragedie, sa den israelske statsministeren, Ehud Olmert, onsdag, ifølge AP.

Rundt 13.000 politi- og sikkerhetsfolk er utstasjonert ved de 1008 valglokalene.

- Dette valget vil avgjøre skjebnen til det palestinske folket, sier Mohammed Shaabein (71) til AP.

Onsdag formiddag så oppslutningen om valget til å bli omfattende. Gallup-byrået anslår at minst 75 prosent av de 1,3 millioner stemmeberettigede palestinerne vil møte opp.

Uro
Militante gruppere har lovet å gå ubevæpnet valgdagen, men de palestinske sikkerhetsstyrkene er likevel i høy beredsskap. Tirsdag ble to mennesker drept, blant dem en politiker fra Fatah. Tidlig onsdag ble åtte Fatah-aktivister arrestert i forbindelse med drapet. Det var også annen uro tirsdag, i forkant av onsdagens valg.

Nærmere 20.000 lokale observatører og 950 internasjonale observatører er til stede ved valget. Det internasjonale observatørkorpset er ledet av den amerikanske presidenten Jimmy Carter. Onsdag formiddag hadde det foreløpig ikke kommet rapporter om større uregelmessigheter.

Dette er første gang palestinerne har et klart valg mellom to politiske leire, da Hamas boikottet valget i 1996.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.