*Nettavisen* Økonomi.

Historisk rentekutt

Foto: (Scanpix)

Laveste rente på 315 år!

08.01.09 13:54

Bank of England kuttet i dag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 1,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed blir sentralbanksjef Mervyn King og de andre i rentekomiteen historiske. Aldri tidligere har styringsrenten vært lavere siden sentralbanken ble grunnlagt i 1694.

Svake tall
I forkant var det ventet at renten skulle kuttes. Konsensus blant 60 økonomer som har deltatt i en undersøkelse i regi av Bloomberg News viste at de trodde på nettopp et rentekutt på 0,50 prosentpoeng.

Med dagens kutt har britene senket renten med 3,5 prosentpoeng på tre måneder, noe som viser alvoret i situasjonen for økonomien.

- Siden forrige møte har makrotallene fra øyriket vært på den svake siden, og utsikter til lav inflasjon tilsier at renten blir senket videre. Konsensus venter også et kutt til 1,50 prosent, mens markedet priser inn 75 basispoeng, skriver økonom Maren Romstad i DnB Nor Markets' morgenrapport for valuta.

- Svakeste på lang tid
- Veksten i verdenshandelen vil i år sannsynligvis bli den svakeste på lang tid, skriver banken i sin begrunnelse for å senke renten, og fortsetter:

- I Storbritannia viser undersøkelser at farten nedover økte i fjerde kvartal og at den bratte nedturen er forventet å fortsette ut i 2009.

Les også: Her får du billigst lån

Videre skriver banken at forbrukerne viser tegn til å bruke mindre penger, noe som vil ramme bedriftene hardt. Tilgangen til kreditt har også blitt tilstrammet, og det er derfor behov for tiltak som kan løse opp situasjonen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Venter nytt kutt
DnB Nor Markets tror det kommer ytterligere kutt fra den engelske sentralbanken.

- Vi tror på et ytterligere, relativt snarlig kutt fra Bank of England, sier Romstad til NA24.

- Vår prognose er en rentebunn på 1 prosent, noe som innebærer et kutt på ytterligere 0,5 prosentpoeng, fortsetter Romstad.

Hun tror imidlertid ikke dette vil få noen konsekvenser for Norges Banks ytterligere løp.

- Denne beslutningen fremskynder ikke noe rentekutt fra Norges Bank. Det som eventuelt vil gjøre utslag er store overraskelser i inflasjonstallene, arbeidsledighetstallene, en fortsatt svekkelse av kronen eller lignende omstendigheter, sier Romstad.

- Med mindre man får slike overraskelser vil Norges Bank fortsette det løpet de har lagt, noe som innebærer et kutt på 0,50 prosentpoeng ved neste rentemøte, avslutter DnB Nor-analytikeren.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.