Historisk skandale på trappene

Foto: Fotograf:Seth Wenig (AP)

Milliardæren Raj Rajaratnam skal ha håvet inn på skittent spill.

14.01.10 14:22

Milliardær og hedgefond-topp Raj Rajaratnam, som har blitt rangert som verdens 559. rikeste mann, ble i fjor pågrepet siktet for ulovlig innsidehandel.

Saken er den største som noensinne er blitt rettet mot et hedgefond.

Historisk
Men den er også historisk da dette er den første gang der påtalemyndighetene har brukt telefonavlytting i en innsidesak. Denne typen etterforskningsmetode er tidligere kun brukt mot narkotikakarteller og annen organisert kriminalitet.

I tillegg til Rajaratnam ble flere andre personer, som alle har meget fremtredende roller i amerikansk næringsliv, arrestert i innsidesaken. Særlig oppsiktsvekkende var det at en direktør i det prestisjetunge konsulentselskapet McKinsey, Anil Kumar, også ble implisert og arrestert.

Dommeren slo tirsdag fast at Rajaratnam, som nå er tiltalt, kan være fri til rettsaken begynner, mot at en tidligere fastsatt kausjon på 100 millioner dollar opprettholdes. Med det avslo han finanstoppens ønske om å få redusert kausjonen til 20 millioner dollar. Påtalemyndigheten ønsket at kausjonen ble tilbakekalt, ifølge Associated Press.

Innrømmer skyld
I forrige uke innrømmet Anil Kumar at han var skyldig. Han sa at Rajaratnam i løpet av flere år hadde betalt han tilsvarende 1,75 millioner dollar for innsideinformasjon. Tipsene han skal ha gitt dreide seg blant annet om selskapet Advanced Micro Devices før det ble børsnotert. Foruten Kumar har også seks andre innrømmet skyld for svindel og konspirasjon.

Raj Rajaratnams advokat sier at han ønsker å få underkjent telefonavlyttinger som bevis, da han mener at disse er tatt ut av sammenheng og behandlet feil. Han hevder også at Anil Kumar lyver, ifølge AP.

Høyt plasserte kontakter
Ulovlig innsidehandel innebærer at det handles på informasjon som ikke er alment tilgjengelig i markedet. Rajaratnam skal ha vært en mester i å få tak i denne typen informasjon, hevder påtalemyndighetene.

Saken skal ha blitt etterforsket siden november 2007, etter at FBI begynte å ha møter med en ikke navngitt person som skal ha hjulpet Rajaratnam med innsidetips siden 2006.

Rajaratnam var tidligere direktør i den kriserammede investeringsbanken Bear Stearns, som var den første betydelige finansinstitusjonen som gikk dukken som følge av kredittkrisen. I tillegg hadde han startet opp et eget hedgefond, Gallein Group. Hans formue er blitt estimert til 1,2 milliarder dollar, eller 6,76 millioner kroner.

Stor gevinst
Den 52 år gamle hedgefond-toppen er den mest kjente av totalt 21 personer som er koblet til saken. Blant selskapene som Rajaratnam skal ha drevet ulovlig innsidehandel med finner man giganter som IBM, McKinsey og Intel.

Påtalemyndigheten hevder at Rajaratnam kan ha tjent over 41 millioner dollar, over 230 millioner kroner, på den ulovlige handelen. Dette er minst fem millioner dollar mer enn tidligere anslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.