Gå til sidens hovedinnhold

Historisk svak desember i boligmarkedet

Boligprisene falt 0,5 prosent sesongjustert og 1,1 prosent nominelt.

Boligtallene til Eiendom Norge ble lagt frem klokken 11.

Det viste et nytt fall i boligprisene. I desember, som vanligvis er årets svakeste måned sammen med juli, var prisene ned 0,5 prosent, justert for sesongeffekter. Nominelt var prisene ned 1,1 prosent.

Selv om desember altså vanligvis er en dårlig måned i boligmarkedet, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge at måneden er svakere enn normalt.

- Dette er en historisk svak desember. Det er den svakeste desembermåneden siden vi startet boligmålingene i 2007, sier Dreyer på pressekonferansen.

Les også: Historisk svak desember i boligmarkedet

Oslo ned 11,5 prosent

Tolvmånedersveksten var -2,1 prosent i 2017, noe som betyr at boligmarkedet før første gang siden 2013 ender i minus.

- Etter 2013 steg boligprisene kraftig igjen, men vi venter ikke en like sterk rekyl i 2018 som vi hadde i 2014. Vi venter at boligprisene skal fortsette å falle inn i 2018, sier Dreyer.

Les også: Meglere tror på boligprisfall neste år

Boligprisene i Oslo er ned 6,2 prosent de siste tolv månedene, og siden toppmåneden i april i 2017 har prisene falt 11,5 prosent. I Bergen er prisene ned seks prosent i løpet av de siste tolv månedene og vestlandsbyen har nå hatt tre år uten vekst i boligprisene.

Eiendom Norge venter nå et prisfall på én prosent i 2018. I Oslo venter de nullvekst, mens Bergen ventes å få det største fallet av de fire store byene, med fem hele prosent.

Les også: Nye boligtall for november: Prisene falt med 0,4 prosent

- Over tid er det blitt bygget veldig mange boliger i Bergen, samtidig som befolkningsveksten har avtatt veldig mye. Det er mange boliger til salgs, sier Dreyer.

Ventet fall

På forhånd var det ventet et videre fall i boligprisene både av DNB og Nordea Markets. DNB Markets ventet et fall på 0,2 prosent, justert for sesongeffekter. Nordea Markets er enda mer negative og tror fallet blir på hele 0,5 prosent sesongjustert, eller hele én prosent nominelt.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets begrunner dette med at det er mange usolgte boliger der ute.

Les også: Moodys: Den største boligboblen kan være norsk

- Trolig må tallene vise et brukbart avvik fra vår forventning for at valutamarkedet skal reagere på tallene. Vi gjentar gjerne at vi synes frykten for et kraftig boligprisfall med dertil hørende negative konsekvenser for norsk økonomi har vært sterkt overdrevet og tror at boligprisene flater ut fram mot våren, skriver han i en oppdatering før tallene ble lagt frem.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken