NA24.no

Historiske finanstider

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Eierne i enda en ærverdighet i meglerbransjen mister alt.

Det er en institusjon i nordisk meglerbransje som ble overtatt av de svenske myndighetene. Det svenskbaserte meglerhuset Carnegie mistet mandag konsesjonen.

NA24 - din næringslivsavis

- Carnegie får ikke drive virksomheten videre, men Riksgjelden tar over og driver selskapet videre, sa vikarierende generaldirektør, Erik Saers i Finansinspeksjonen i Sverige, på en pressekonferanse mandag.

I Norge er det ingen umiddelbare endringer, men det kommer til å merkes. Selskapet ledes i dag av meglernestor Anders Onarheim, som var inne for å redde selskapet i våres. Onarheim var ikke tilgjengelig for kommentar mandag ettermiddag.

Flere har gått over ende
Etter sommer har finanskrisen slått inn for fullt også i den norske meglerbransjen. Første offer var det relativt ferske meglerhuset CAR, som gikk konkurs i sommer. Senere har de islandske meglerhusene enten fått seg nye eiere eller kastet kortene.

Glitnir Securities ble tatt over av de ansatte og shipsmeglerhuset Platou, mens Kaupthing-meglerne har søkt konsesjon for å starte opp Ager Securities. Meglerne i Landsbanki ser imidlertid ut til å måtte finne seg nye jobber.

- Hvordan er stemningen i bransjen du representerer?

- Det er nokså åpenbart at det er en svekket inntjening i forhold til foregående år. Spesielt corporate-siden og investeringsrådgivning-siden rammes, sier adm. direktør Per Broch Mathisen i Norges fondsmeglerforbund til NA24.

Broch Mathisen sier at det foreløpig er begrenset antall med meglere som har måttet gå, men at tallene vil forverres hvis krisen fortsetter.

Les også: Dumpet aksjer før det smalt

Startet i 1804
Carnegie ble startet allerede i 1804, av David Carnegie. Selskapet består av Carnegie Investment Bank AB og Max Matthiessen Holding AB. Disse selskapene har datterselskaper i Danmark, Norge, Finland. Luxembourg og USA.

Den samlede omsetningen til selskapet er på hele 4,3 milliarder svenske kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere