Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Historiske finanstider

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Eierne i enda en ærverdighet i meglerbransjen mister alt.

Det er en institusjon i nordisk meglerbransje som ble overtatt av de svenske myndighetene. Det svenskbaserte meglerhuset Carnegie mistet mandag konsesjonen.

NA24 - din næringslivsavis

- Carnegie får ikke drive virksomheten videre, men Riksgjelden tar over og driver selskapet videre, sa vikarierende generaldirektør, Erik Saers i Finansinspeksjonen i Sverige, på en pressekonferanse mandag.

I Norge er det ingen umiddelbare endringer, men det kommer til å merkes. Selskapet ledes i dag av meglernestor Anders Onarheim, som var inne for å redde selskapet i våres. Onarheim var ikke tilgjengelig for kommentar mandag ettermiddag.

Flere har gått over ende
Etter sommer har finanskrisen slått inn for fullt også i den norske meglerbransjen. Første offer var det relativt ferske meglerhuset CAR, som gikk konkurs i sommer. Senere har de islandske meglerhusene enten fått seg nye eiere eller kastet kortene.

Glitnir Securities ble tatt over av de ansatte og shipsmeglerhuset Platou, mens Kaupthing-meglerne har søkt konsesjon for å starte opp Ager Securities. Meglerne i Landsbanki ser imidlertid ut til å måtte finne seg nye jobber.

- Hvordan er stemningen i bransjen du representerer?

- Det er nokså åpenbart at det er en svekket inntjening i forhold til foregående år. Spesielt corporate-siden og investeringsrådgivning-siden rammes, sier adm. direktør Per Broch Mathisen i Norges fondsmeglerforbund til NA24.

Broch Mathisen sier at det foreløpig er begrenset antall med meglere som har måttet gå, men at tallene vil forverres hvis krisen fortsetter.

Les også: Dumpet aksjer før det smalt

Startet i 1804
Carnegie ble startet allerede i 1804, av David Carnegie. Selskapet består av Carnegie Investment Bank AB og Max Matthiessen Holding AB. Disse selskapene har datterselskaper i Danmark, Norge, Finland. Luxembourg og USA.

Den samlede omsetningen til selskapet er på hele 4,3 milliarder svenske kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!