NA24.no

Hizbollah vil angripe oljelagre

Sist oppdatert:
Hizbollah truer med å angripe israelske oljeanlegg.

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah kom med et voldsomt angrep mot Israel i en TV-tale søndag. Der lovet han at angrepene mot Israel «bare er begynnelsen».

- Vi vil fortsette. Vi har mye mer, og dette er bare starten, sa han.

- Vi lover å overraske uansett hva slags konfrontasjoner det gjelder, fortsatte han.

Vil angripe raffinerier
Nasrallah truet med at Hizbollah kan angripe oljeinnstallasjoner i Israel.

- Vi har ennå ikke angrepet petrokjemiske anlegg, for å forhindre en katastrofe. Men hvis Israel fortsetter angrepene, er alle alternativer åpne, sa han.

Hizbollah-lederen anklaget Israel for å rette bombingen i Libanon mot sivile mål, og at bombingen er del av en psykologisk krigføring mot arabere.

- Mange sivile har blitt drept eller skadd. Det er det motsatte av det vi gjør, hevdet han.

Hizbollah-lederen lovet at Hizbollah sammen med myndighetene i Libanon vil bygge opp igjen alt som er ødelagt i de israelske angrepene.

Syria truer med motangrep
Søndag morgen ble åtte israelere drept i et rakettangrep mot Haifa i Nord-Israel. Senere på dagen ble ti sivile drept i et israelsk bombeangrep mot havnebyen Tyr i Sør- Libanon, melder BBC.

Israelske fly fortsatte samtidig angrepene mot Beirut.

Samtidig truer Syria med motangrep dersom Israel angriper syriske mål. Syria og Iran er Hizbollahs sterkeste støttespillere.

-All aggresjon mot Syria vil bli møtt med et kraftig og direkte svar som ikke begrenses av verken tidsramme eller midler, sa informasjonsminister Mohsen Bilai i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Fordømmer ekstremister
Under G-8-møtet i St. Petersburg søndag la G8-landenes ledere ansvaret for uroen i Midtøsten på ”ekstremistgrupper”.

- Disse ekstremistene og de som støtter dem må ikke få lov til å kaste Midtøsten ut i kaos, het det i en uttalelse fra G8-landene.

G8-lederne understreker at Israel har rett til å forsvare seg, men at landet må vise tilbakeholdenhet.

Israel er enig i holdningen til det internasjonale samfunnet, som plasserer ansvaret for konflikten på ekstreme elementer, sier utenriksminister Tzipi Livni iføkge Reuters.

Observatører
Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa på vegne av G8-landene at en internasjonal observatørstyrke må på plass i Sør-Libanon.

- Den libanesiske regjeringen må få all nødvendig støtte for å kunne implementere FN-resolusjonene som gjelder Sør-Libanon. I tillegg ber vi om at en observasjons- og sikkerhetsgruppe opprettes. Det må gjøres gjennom FN, sa hun.

Søndag kom FN-utsending Terje Rød-Larsen til Beirut for å møte statsminister Fuad Saniora.

Nordmenn i sikkerhet
En busskortesje med 240 norske statsborgere forlot Beirut ved 13-tiden lokal tid på vei mot Syrias hovedstad Damaskus. Søndag kveld ventet de på visum ved grensen til Syria.

Måtte bli igjen
Nordmannen Eivind Årsland var en av flere nordmenn som måtte bli igjen i Beirut for å vente på neste transport ut. Hans gravide kone Iman er libanesisk statsborger.

- Vi skulle til å gå på bussen, men så fikk vi beskjed om at etersom kona mi ikke er norsk statsborger ennå, får hun ikke være med, sa Årsland til TV 2 Nettavisen da bussene skulle gå.

UD bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at flere norske og libanesere med norsk tilknytning ikke fikk plass.

- Vi vil sette opp flere busser hvis det er mulig, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere