NA24.no

Hjelper Wall Street opp

Sist oppdatert:
Investoren Warren Buffett ønsker å redde kriserammede forsikringsselskaper.

Wall Street fortsetter oppturen på starten av denne uken. Tirsdag blir de tre nøkkelindeksens løftet av Warren Buffetts velvilje.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 1,15 prosent til 12.380,56 poeng, mens S&P 500-indeksen blir løftet 1,05 prosent til 1.353,20 poeng. Teknologitunge Nasdaq stiger 0,77 prosent til 2.337,92 poeng.

Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway har tilbudt de kriserammede obligasjonsforsikringsselskapene en hjelpende hånd. Gjennom investeringsselskapet Berkshire Hathaway ønsker han å overta forpliktelsene for 800 milliarder dollar i kommunale obligasjonslån.

I store problemer
Fra før er disse obligasjonslånene forsikret gjennom Ambac, MBIA og FGIC og disse har fått problemer med kredittratingen etter store tap.

Det er i forbindelse med et intervju under tv-programmet Squawk Box på CNBC at Buffet bekrefter dette. Tilbudet ble sent ut i forrige uke, og forsikringsselskapene har fått 30 dager på å finne en bedre avtale. Så langt har en takket nei, men han har ikke hørt fra de andre.

Warren Buffett er rangert som verdens nest rikeste mann og sier han ikke gjør dette bare som en god gjerning. Berkshire Hathaway er selvfølgelig ute etter å tjene på handelen.

Ambac Financial Group er i likehet med MBIA og FGIC er et holdingselskap som tilbyr forsikringer, investeringsavtaler, og strukturerte obligasjonsavtaler. Selskapet driver innen et segment av forsikringsbransjen som kalles «Monoline»-selskaper. Det er kredittforsikringsselskaper som forsikrer obligasjonslån. De garanterer utbetalinger av obligasjonspremie og renter.

Tilbudet fra Buffett kommer godt med. Wall Street har vært bekymret for konsekvensene hvis de finansielle obligasjonsforsikringsselskapene mister den beste kredittratingen. Dette har skapt stor usikkerhet i finansmarkedet og uroen har medført at børsene har falt kraftig.

Flere redningspakker
Seks av de største boliglånbankene har tilbudt lånekundene muligheten til å unngå tvangssalg av boligene som er stilt som sikkerhet. Dette skal skje gjennom muligheten til å stanse tvangssalg i 30 dager. Denne muligheten er gitt til de utsatte boligeierne som er mer enn tre måneder på etterskudd i sine nedbetalinger på boliglånet.

Markedet er ellers noe misfornøyd med sviktende resultater fra den nest største banken i Sveits. Credit Suisse melder om nedskrivninger 2,07 milliarder sveitser franc i fjerde kvartal og det bidro til at resultatet falt 72 prosent til 1,33 milliarder sveitser franc fra 4,67 milliarder i samme periode året før. Dette er siste bank ut som tar store tap relaterte til subprimekrisen i USA.

Verdens største bilprodusent General Motors la frem et tap på 722 millioner dollar i fjerde kvartal. Det tilsvarer et underskudd på 1,28 dollar per aksje. I samme periode i fjor endte resultatet med et overskudd på 950 millioner dollar eller 1,68 dollar per aksje.

Før ekstraordinære poster endte resultatet på 46 millioner dollar, eller 8 cents per aksje. I fjerde kvartal i 2006 hadde selskapet et resultat før ekstraordinære poster på 180 millioner dollar, eller 32 cents per aksje. Ifølge Thomson Financial ventet analytikerne et tap på 54 cents per aksje før ekstraordinære poster.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere