Gå til sidens hovedinnhold

Hjernekirurg Per Kristian Eide saksøker Aftenposten og NTB

Tar ut flere søksmål og krever millionbeløp i erstatning.

Søksmålene står i kø fra hjernekirurg Per Kristian Eide. Nå tar han ut stevning mot Aftenposten og NTB.

Fra før av er blant annet TV 2, Bergens Tidende og ANB saksøkt.

Les også: Hjernekirurg Per Kristian Eide vant millionsøksmål mot TV 2

Eide krever oppreisningserstatning fra Aftenposten samlet oppad begrenset til 2,1 millioner kroner. I tillegg vil han ha en samlet erstatning på opptil 1,3 millioner kroner fra NTB. Da er saksomkostningene ikke tatt med.

I beløpene over er også krav mot journalister og redaktører tatt med.

Sammenlignet med nazi-lege

Saken, som omhandlet pasientkomplikasjoner, ble først sendt på TV 2 høsten 2012. Kanalens reportere hadde jobbet med den i opp mot et halvt år, men tok først kontakt med kirurgen dagen før saken gikk på luften.

I alt sendte kanalen 32 TV-innslag. I tillegg ble det publisert 17 nettsaker.

Advokaten til Per Kristian Eide mener Aftenposten og NTB blindt har referert TV 2.

– Aftenposten holdes ansvarlig for å ha skjødesløst og ukritisk referert andre, i dette tilfelle TV 2, som er blitt dømt i Oslo tingrett for sin uaktsomme journalistikk, skriver advokat Per Danielsen i en E-post til Nettavisen.

I tillegg holder Danielsen avisen ansvarlig for leserkommentarer, der «Eide er blitt sammenlignet med nazi-legen Mengele».

– Det er viktig å få konstatert at media ikke kan ha debattfelter uten å kunne bli holdt rettslig ansvarlig for innholdet i leserkommentarer, skriver Danielsen.

– Det er selvsagt ikke slik at media fritt kan referere andre og gjemme seg bak dem, slik media av og til påstår, fortsetter advokaten.

Felt i PFU

Aftenposten tar søksmålet til etterretning.

– Jeg føler det ikke er naturlig å kommentere denne saken nå, sier redaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten til Nettavisen.

Også NTB er knapp i kommentaren:

– Akkurat nå avventer vi den videre behandlingen av denne saken, skriver nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB i en tekstmelding til Nettavisen.

Per Kristian Eide vant den første stevningen mot TV 2 i Oslo tingrett. I tillegg ble redaksjonssjef Niklas Lysvåg og alle journalistene som har jobbet med saken, Jens Christian Nørve, Hanne Taalesen og Sophie Lund Aaserud, dømt til å betale erstatning.

TV 2 har anket dommen til Borgarting lagmannsrett.

Eide brakte saken inn for PFU i 2015. Han fikk medhold og PFU konkluderte med at TV 2, NTB og Aftenposten alle hadde brutt god presseskikk i forbindelse med dekningen av saken.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Kommentarer til denne saken