Gå til sidens hovedinnhold

Hjernekirurg Per Kristian Eide saksøker Bergens Tidende

Kirurgen krever nesten én million kroner i erstatning for det han mener er ærekrenkelser.

Eide tar ut stevning mot Bergens Tidende og krever oppreisningserstatning på opptil én million kroner. Hjernekirurg mener BT ukritisk har gjengitt saker fra TV 2.

I tillegg saksøkes journalistene Erlend Langeland Haugen og Silje Rognsvåg for det de selv har skrevet for egen regning i Vestlandsavisen.

På toppen av dette holdes tidligere redaktør Gard Steiro ansvarlig for å ha publisert sakene. Steiro er i dag redaktør i VG.

Over 600.000 kroner vil Per Kristian Eide ha av de tre. Sammen med kravet mot Bergens Tidende utgjør erstatningen et samlet beløp på 1,6 millioner kroner.

– Skylder på andres dårlige jobb

– Stevningen er en naturlig oppfølging av domfellelsen av TV 2 i fjor. Ingen kan slippe unna sitt medvirkeransvar ved å skylde på andres dårlige jobb, skriver advokat Per Danielsen i en E-post til Nettavisen.

Advokaten representerer hjernekirurgen.

– Bergens Tidende vil ha fritak for såkalt «videreformidling» av andres stoff, men det følger av klar praksis fra vår egen Høyesterett og Menneskerettighetsdomstolen at det ikke gis frifinnelse på så dårlig grunnlag. Spredning av uriktige rykter gjør jo bare galt verre. Derfor reageres det mot det Bergens Tidende har gjort, fortsetter Danielsen.

Gard Steiro ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Bergens Tidende. Redaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende henviser videre til advokat Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt.

– Det er for tidlig i denne prosessen til å gå ut å kommentere saken i og med at vi nettopp har mottatt stevningen. Vi forholder oss til stevningen, og ikke det Danielsen uttaler til dere, sier han til Nettavisen.

Brøt god presseskikk

Saken, som omhandlet pasientkomplikasjoner, ble først sendt på TV 2 høsten 2012. Kanalens reportere hadde jobbet med den i opp mot et halvt år, men tok først kontakt med kirurgen dagen før saken gikk på luften.

I alt sendte kanalen 32 TV-innslag. I tillegg ble det publisert 17 nettsaker.

Eide brakte saken inn for PFU i 2015. Han fikk medhold og PFU konkluderte med at TV 2, NTB og Aftenposten alle hadde brutt god presseskikk i forbindelse med dekningen av saken.

Bergens Tidende var også klaget inn, men ble ikke felt for brudd på god presseskikk.

TV 2 anket til lagmannsretten

Per Kristian Eide vant den første stevningen mot TV 2 i Oslo tingrett. I tillegg ble redaksjonssjef Niklas Lysvåg og alle journalistene som har jobbet med saken, Jens Christian Nørve, Hanne Taalesen og Sophie Lund Aaserud, dømt til å betale erstatning.

TV 2 har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Fra før av er blant annet Amedia og ANB saksøkt.

Les også: Merete Hodne tapte mot Løgnaslaget i «Nazifrisør-rettssak»

Nettavisen er et heleid datterselskap av Amedia.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus