NA24.no

Foto: Sara Johannessen (SCANPIX)

Hogger ned i Skogen

Sist oppdatert:
Norske Skog kvesser øksen etter nok et skuffende kvartal.

Norske Skog skuffer både seg selv og markedet. Nå skal ryddejobben intensiveres.

NA24 - din næringslivsavis

- Med nok et skuffende kvartal lagt bak oss er behovet for en omfattende restrukturering blitt enda tydeligere, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Forbedrer, men skuffer
Norske Skog fikk et resultat før skatt på 280 millioner kroner i tredje kvartal. Selv om det var en solid forbedring fra gigantunderskuddet på 3.779 millioner kroner i samme periode i fjor, er resultatet godt under forventningene til analytikerne.

Driftsresultatet havnet også under forventningene til markedet og ble på 208 millioner kroner i tredje kvartal. Det er en bedring fra minus 3.252 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før.

Svakere prisutvikling i regionene Asia, Australia og Sør-Amerika, økt pris på returpapir samt en betydelig negativ effekt av den sterke norske kronen gjør at Norske Skog ikke klarer å innfri sine mål.

Driftsinntektene falt i samme periode til 6.641 millioner kroner mot 7.192 millioner kroner i fjor.

Godt under konsensus
Norske Skog var ventet å få et resultat før skatt på 474 millioner kroner fra driftsinntekter på 6.918 millioner kroner. Det viser estimater som er hentet inn av SME Direkt på vegne av TDN Finans.

Driftsresultatet var ventet å bli på 362 millioner kroner, mens resultat per aksje var ventet å bli på 1,80 kroner.

Skal kutte mer
Norske Skog har allerede satt i gang et omfattende kostnadssparingsprogram. Effektene fra dette kvartalet ble på 400 millioner kroner, noe som tilsvarer årlige forbedringer på 1,6 milliarder kroner. Forbedringene vil bli motvirket av kostnadsøkninger.

Den europeiske avispapirproduksjonen er allerede blitt redusert med 200.000 tonn i 2008.

- Under de rådende markedsforhold er det sannsynlig at dette må etterfølges av mer permanente tiltak. Norske Skog har derfor besluttet å initiere en prosess for full gjennomgang av alle selskapets papirmaskin, skriver selskapet i sin resultatpresentasjon.

- Norske Skog må være i forkant av markedsutviklingen og tilpasse produksjonen til den forventede etterspørselen. Både ytterligere effektivisering, konvertering av enkelte papirmaskiner til produksjon av andre papirtyper og permanente stengninger vil bli vurdert, sier Rynning-Tønnesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere