I de fleste kredittkortavtaler er reiseforsikring inkludert gratis. Er det da nødvendig å kjøpe en helårs reiseforsikring som bankene og forsikringsselskapene tar 1000-1500 kroner for?

Les også: Unngå fellene som gjør leiebilen svindyr

– Generelt anbefaler vi en helårs reiseforsikring, siden denne gjelder allerede fra du går ut døren hjemme. Forsikringen i kredittkortet trer først i kraft når du har betalt minst 50 prosent av reisekostnadene med kortet, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til Nettavisen.

Dette er også poeng forbrukernettstedet Smarte Penger, som Nettavisen har et bloggsamarbeid med, trekker frem i en fersk artikkel om reiseforsikringer:

Dersom du er på bilferie gjennom Europa, må du passe på at du betaler minst halvparten av drivstoffet og overnattingene med kredittkortet. Er du ikke påpasselig nok med at utgiftene på bilferien blir betalt med kredittkortet, er plutselig ikke forsikringen gjeldende lenger.

Annonse: Finn de beste kredittkortene for reise

Les også: - Dette bør du bruke ferie- og skattepengene på

Pass på hvem som betaler for reisen
Picard i Storebrand legger også vekt på at en helårs reiseforsikring dekker tyveri i hverdagen, så lenge du er borte fra boligen din.

- Blir du frastjålet mobiltelefonen på vei til eller fra arbeid, eller når du er på bytur, vil du normalt få erstatning fra en helårs reiseforsikring, men ikke fra en reiseforsikring gjennom kredittkort. Her må du som regel ha en flyreise eller en overnatting for at forsikringen skal gjelde, sier forbrukerøkonomen.

Skal du på vennetur, og noen andre betaler for flybilletten din, kan du også risikere at ikke forsikringen gjelder.

Et ammet moment som taler for helårsforsikring, er at dekningssummene i kredittkortforsikringene generelt ligger en del lavere enn helårsforsikringene.

Les også: Så mye får du i sykepenger fra Nav

Sykehusopphold kan bli svindyrt
Storebrand har flere eksempler på at sykehusregning og hjemsendelse fra utlandet kan komme opp i over én million kroner.

Fjorårets høyeste utbetaling var en kunde som fødte for tidlig på jobbreise i USA. Regningen kom på nesten fire millioner kroner, et beløp som ble dekket av kundens to forsikringsselskaper, Storebrand og DNB.

– Det er kjekt å ha reiseforsikring hvis du får frastjålet kameraet ditt eller om bagasjen blir forsinket, men det er først hvis du opplever å bli alvorlig syk på ferie, at du virkelig forstår verdien av en god reiseforsikring, sier Picard.

Les Smarte Pengers blogg på Nettavisen.

- Si nei takk til avbestillingsforsikringer
Forbrukerøkonomen har følgende råd til lesere som lurer på om det er nødvendig med avbestillingsforsikring:

– Si nei takk om du får tilbud om det når du bestiller flybilletter og andre reiser. Dette er inkludert i en god helårs reiseforsikring eller en god kredittkortforsikring.

Annonse: Finn de beste kredittkortene for reise

Smarte Penger avslutter artikkelen om reiseforsikringer slik:

«Skal man avslutningsvis trekke en konklusjon, kan man si for de fleste vil det trolig lønne seg å ha en standard helsårs reiseforsikring i bakhånd. Men dersom du bare reiser på én lengre tur i året, kan det holde med reiseforsikring i kortet - såfremt du da er påpasselig med å betale med kredittkortet.»

Norsk Familieøkonomi har kåret hvilken bank som tilbyr den beste reiseforsikringen. Sjekk hvem vinneren er her.

Les flere nyttige forbrukersaker på Smarte Penger.