*Nettavisen* Økonomi.

Holder igjen regnskogpenger

Hans Brattskog har brukt minimalt av pengene som er satt av til tiltak mot avskoging.

12.05.08 13:45

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

7. april startet den 51 år gamle siviløkonomen, og tidligere toppdiplomaten, Hans Brattskog, arbeidet med å lede regjeringens prestisjetunge klima- og regnskogprosjekt, ifølge NTB.

NA24 - din næringslivsavis

Under klimakonferansen på Bali i fjor lovet Stoltenberg at Norge skal bruke inntil tre milliarder kroner årlig på vern av regnskog. Hittil er kun 110 millioner kroner satt av til tiltak mot avskoging.

Brattskog mener at selv om det er satt av tre milliarder kroner, betyr ikke det at vi nødvendigvis må bruke alt hvert år. Hans oppgave er å bruke pengene regjeringen har satt av til vern av utsatt regnskog og tropisk skog ute i verden. Men det er lettere sagt enn gjort.

-Det mangler ikke på gode prosjekter, men jeg skal ikke legge skjul på at jobben er krevende og komplisert. Det er få berøringspunkter mellom Norge og enkelte av de aktuelle samarbeidslandene, sier Brattskar til NTB.

Regnskogfondets leder Lars Løvold mener Norge ikke kan vente til statsbudsjettet med å følge opp milliardløftene fra Bali.

-Penger til vern av regnskogen må komme allerede i revidert nasjonalbudsjett som legges fram torsdag, sier Løvold.

Av de tre milliardene regjeringen har sagt seg villig til å bruke på tiltak mot avskoging i år, er lite brukt eller bundet opp. En avtale for å hindre hogst i Tanzania er signert, men den koster ikke Norge mer enn 110 millioner kroner i året.

– Jeg er ikke først og fremst opptatt av hvor mange kroner vi bruker. Det viktigste er å finne fram til de mest effektive tiltakene, sier Brattskar.

Han understreker at Norge diskuterer tiltak og prosjekter med flere mulige mottakerland, blant annet Brasil og Kongo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.