NA24.no

Holder renten rekordlav

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norges Bank sitter i ro. Men varsler at renten kan øke tidligere enn anslått.

Norges Bank bestemte på dagens rentemøte å holde styringsrenten uendret.

Dermed er styringsrenten fortsatt 1,25 prosent.

I begrunnelsen fra dagens møte i Norges Bank viser sentralbanksjefen til at utviklingen på enkelte områder har vært litt bedre enn de ventet.

- Prisstigningen er om lag som ventet. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har vært lavere enn anslått, og situasjonen i finansmarkedene har bedret seg. Det er likevel for tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd. Samlet gir utviklingen ikke nå grunnlag for å endre renten, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Kan øke renten tidligere
Norges Bank varsler imidlertid at dersom den økonmiske utviklingen skulle vise seg å bli bedre enn de anslo da de la frem sin rentebane i pengepolitisk rapport i juni, vil renten bli satt opp tidligere.

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier Gjedrem.

- Dette er et forvarsel
Dagens avgjørelse var i tråd med forventningene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters forventet ingen av analytikerne som har deltatt i en måling at Norges Bank kom til å endre styringsrenten fra 1,25 prosent denne uken.

- Som ventet uendret, men man kan vel likevel si at sentralbanksjefen var litt mer på den haukete siden og varslet at renteøkninger kan komme tidligere om bedringen i økonomien fortsetter, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han viser til Norges Banks formulering om den siste utviklingen:

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier Svein Gjedrem.

- Setningen nedenfor var klarere enn man kunne ha forventet, selv om alle har sett bedringen i realølkonomien. Spesielt trekkes arbeidsmarkedet frem, som ikke har svekket seg så mye som tidligere ventet, sier Chen.

- Dette er et forvarsel på at de ikke kommer til å vente et helt år som tidligere indikert for å heve renten igjen. Om tingene utvilkler seg i positiv retning som vi har sett den siste tiden, vil de øke renten om et halvt år i stedet kanskje, sier økonomen.

Har kuttet kraftig
Siden september i fjor har Norges Bank satt ned styringsrenten med 4,25 prosentpoeng for å motvirke at inflasjonen faller for langt under målet og for å dempe utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen på norsk økonomi.

Neste pengepolitiske rapport fra Norges Bank legges fram 28. oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere