*Nettavisen* Økonomi.

Holder renten uendret

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

- Det er tydelig at Norges Bank er svært usikre, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets etter onsdagens rentemøte.

25.01.06 14:54

Onsdag klokken 14 kom beskjeden fra Norges Bank som mange lånekunder har ventet på - rentefesten fortsetter en stund til. Styringsrenten blir liggende på 2,25 prosent.

Sist endring var i begynnelsen av november 2005, da styringsrenten ble hevet med 0,25 prosentpoeng.

I forkant var det ingen økonomer som trodde at sentralbanksjef Gjedrem skulle røre renten ved dagens møte. Den store spenningen var knyttet til signalene om hva som skjer på møtet i mars.

- Vi fikk ikke noe klart signal om rentemøtet i mars. Det er tydelig at Norges Bank også er svært usikre, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Tall gir ikke svar
Den økonomiske utviklingen i fra rentemøtet i november, da forrige inflasjonsrapport ble lagt frem, har gjort beslutningen vanskelig for Norges Bank.

"Analysene i inflasjonsrapporten tilsa en renteøkning i løpet av første kvartal, på rentemøtet i januar eller mars, og videre renteøkning etter dette. Ny informasjon fram til dette rentemøtet trekker i ulike retninger," skriver sentralbanken i en pressemelding onsdag.

Sysselsettingen beveger seg i riktig retning, og arbeidsmarkedet strammes til raskere enn antatt. Lønnsveksten holder seg lav, boligprisene øker og vi låner stadig mer. Prisveksten har imidlertid vært lavere enn ventet de siste månedene, og det er stor usikkerhet knyttet til veien videre.

Uendret også i mars
Norges Bank påpeker at veksttakten i økonomien tilsier høyere inflasjon etterhvert, men når dette skjer er uvisst.

- Samlet sett sier sentralbanken at det ikke er noe som endrer utsiktene, noe som betyr at de vil heve renten i mars. Men siden risikoen har økt, vil tallene fremover være avgjørende, påpeker Aamdal.

DnB NOR-økonomen mener Norges Bank kjøper seg tid, slik at de kan utsette renteøkningen også i mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.