*Nettavisen* Økonomi.

Holdt hodet over vannet

Foto: (scanpix)

Oslo Børs klarte akkurat å havne i pluss på en rolig dag.

Oslo Børs klarte akkurat å havne i pluss. Flere oppkjøp kom i søkelyset samtidig som oljeprisen pekte oppover.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen karet seg over 67 dollar fatet, men det påvirket ikke oljetungvekterne i like stor grad som vanlig. Sterke børser i USA og Asia bidro mer til oppturen i Oslo.

Hovedindeksen steg 0,34 prosent til 474,05 poeng på det som var en relativt rolig dag på børsen. Det ble kun omsatt aksjer og verdipapirer for 8,83 milliarder kroner.

Oljemarkedet regner nøye på risikopremien på oljeprisen. Uroligheter i Nigeria, fare for streik og bekymringer for bensinlagrene i USA blir toppet av at Irans frist til å imøtegå kravene fra FN og de vestlige landene snart løper ut.

Da børsen stengte kostet et fat nordsjøolje 67,13 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar kostet samtidig 6,05 kroner.

Statoil endte uendret på 167 kroner selv om oljeprisen pekte oppover. Norsk Hydro falt 0,24 prosent til 204,75 kroner.

Hydro melder som ventet at de ikke vil klare å nå sitt tidligere produksjonsmål for 2007. Dette kommer etter at Statoil gjorde det samme i forrige uke. Nedjusteringen skyldes nedstenging av og forsinkelse av produksjonen ved Statoil-feltene Kvitebjørn, Kristin og Volve. Det nye produksjonsmålet lyder på 585.000 fat om dagen og er en nedgang fra 605.000 fat.

Best blant oljeselskapene ble Altinex. Aksjekursen steg 6,57 prosent til 1,46 kroner etter at markedet lot seg begeistre av oljefunn ved en av lisensene i Danmark. Det var i forbindelse med boringen av den første letebrønnene i Rau-lisensen at Altinex traff på olje. Oljefunnet ble i tillegg bekreftet gjennom flere å bore i sidegrensene av brønnen.

En storaksjonær viste seg gjennom å flagge et kjøp av 100 millioner aksjer. Totalt har Noreco 198,36 millioner aksjer tilsvarende like over 10 prosent av de utestående aksjene. Den nye storeieren er et norsk oljeselskap som har fokus på leting, vurdering, utvikling og produksjon av olje- og gassressurser.

Stavanger Aftenblad toppet vinnerlisten med en oppgang på 24,86 prosent til 231 kroner. Oppturen kom etter at Schibsted har kjøpt en større post i selskapet. Nå må den norske mediekjempen by på hele Stavanger Aftenblad. Det sendte aksjekursen til himmels.

Kjøpet av 1.506.730 aksjer i Stavanger Aftenblad sendte eierandelen i avisen til over 52,9 prosent og Schibsted har dermed havnet i en situasjon der de er nødt til å fremsette et pliktig tilbud på selskapet. Budet lyser på 234,33 kroner og er identisk med prisen de betalte for de siste aksjene i regionsavisen i Stavanger.

Norsk Vekst steg hele 20,45 prosent til 53 kroner etter at storeieren Arendal Fossekompani byr på hele selskapet. Budet er på 54 kroner per aksje og Arendal Fossekompani har sammen med mottatte aksepter kontroll på 77,5 prosent av aksjene i Norsk Vekst.

Oppturen fortsetter også for it-selskapet Inmeta som endte opp 14,05 prosent til 7,55 kroner. Den siste uken har aksjene i Inmeta lagt på seg 47,5 prosent etter at de leverte et solid resultat for første kvartal i forrige uke.

Det ble også en betydelig opptur for billettsystemselskapet Fara, som steg 12,55 prosent til 2,60 kroner. Selskapet presenterer i neste uke sitt nye system der reisende kan betale bussbilletten med sin mobiltelefon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.