NA24.no

Holdt kidnappet i fem dager

Foto: Politiet (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I fem dager var Oslo-mannen kneblet, stripset og teipet mens kidnapperne krevde hans familie for fem millioner kroner.

I kjelleren i et bolighus på Ammerud nordøst i Oslo lå mannen bundet i fem dager vinteren 2009. Kidnappingen utløste en av de største etterretningsaksjonene Oslo politidistrikt har gjennomført.

- Det var en stor redningsaksjon. Rundt 200 politifolk gikk bredt ut og spanet på ulike personer, forteller statsadvokat Berit Johannessen til Nettavisen.

Johannessen aktorerer nå straffesaken mot kidnapperne i Oslo tingrett.

Teipet og stripset
Spaningen ledet politiet til kjellerlokalet i en enebolig på Ammerud. Ved 12-tiden den 1. mars 2009 gikk de til aksjon. Inne i lokalet fant de den kidnappede 24-åringen samt to av kidnapperne.

Mannen lå da stripset, teipet og bundet på en feltseng. I retten tirsdag fortalte mannen hvordan han satt teipet og bundet store deler av oppholdet i leiligheten.

Ifølge ham selv ble han også sparket kraftig den første dagen etter at han ankom stedet. Bilder av mannen som ble tatt av politiet da han ble reddet, tyder også på at han hadde blitt utsatt for vold.

- Jeg fikk oppdraget
Det hele startet onsdag 25. februar på et spisested på Veitvet i Oslo.

- Jeg hadde fått oppdraget en uke før det skjedde. Jeg fikk høre at det var en som hadde pokergjeld og at vi skulle skremme ham litt, fortalte en av kidnapperne i Oslo tingrett. Ifølge ham selv var han ikke kjent med planene om å presse familien for millioner. Politiet tror at mannen hadde en langt mer sentral rolle enn som så, og at han også forventet å få mer enn de 15.000 kronene han ville sitte igjen med.

Uansett. I halv åtte-tiden på kvelden gikk denne mannen til aksjon sammen med en forbryterkollega som var leid inn for oppdraget. På et spisested på Veitvet rettet han en pistol mot den 24 år gamle mannen. De to maskerte kidnapperne beordret ham ned på gulvet, stripset armene hans og førte ham ut til bagasjerommet på en Mercedes. Deretter kjørte de ham til kjelleren i eneboligen på Ammerud. Her hadde de på forhånd innredet kjellerlokalet med to feltsenger fra Ikea, bord, to stoler og en Playstation.

Krevde fem millioner
- Vi behandlet ham som et normalt menneske, forsikret kidnapperen i retten. De hadde teipet hendene hans med sølvteip under plaststripsen slik at han ikke skulle få skader på hendene. I tillegg hadde de teipet en lue rundt hodet på offeret slik at han satt blind og bundet i leiligheten.

- Hvis vi ikke dekket til øynene hans så måtte jo vi ha gått med finlandshetter hele tiden, forklarte kidnapperen i retten.

To ganger ble offeret kjørt vekk for å ringe sine foreldre med krav om løsepenger. Fem millioner kroner krevde kidnapperne. Dette er ikke en familie med stor formue.

I retten fortalte offeret at hans far hadde vunnet i underkant av en million kroner i Lotto og at gevinsten hadde vokst kraftig med rykteflommen i lokalmiljøet.

- Det er en mulig forklaring. Vi vet ikke hvorfor kidnapperne valgte denne familien, sier statsadvokat Berit Johannessen.

Politi på spaning
Samtidig med at familien mottok telefonsamtaler fra en fortvilet sønn, jaktet rundt 200 politimenn på kidnapperne. Blant de som ble spanet på, var kidnapperen som tirsdag forklarte seg i retten. Lørdag 28. februar ble han skygget av politiet mens han kjørte opp til kjellerlokalet på Ammerud. Her byttet flere personer på å «sitte barnevakt» med den kidnappede.

- Politiet visste ikke på dette tidspunktet at mannen hadde noe med kidnappingen å gjøre, og de visste heller ikke at han som var kidnappet ble holdt i kjellerlokalet, sier statsadvokat Johannessen. Det neste døgnet var politiet innom en eller flere ganger og registrerte aktivitet rundt lokalet. Dette gjorde at de bestemte seg for å gå til aksjon mot kjellerlokalet ved 12-tiden søndag.

Har slitt etter hendelsen
Mannens bistandsadvokat, Arild Holden, sier til Nettavisen at offeret har slitt psykisk etter hendelsen.

- Han er nå tilbake i jobb, men dette har gått veldig inn på ham. Han var teipet og bundet i seks dager og sier selv at han i denne perioden blant annet fikk rettet en pistol mot hode, sier Holden.

Seks personer er tiltalt i saken. Påtalemyndigheten mener at flere av dem ikke kjente til hele omfanget av kidnappingen og utpressingen, og har derfor ikke tiltalt dem for alt:

De tiltalte
Mann, 27: Den antatte hovedmannen nekter straffskyld, men politiet mener å kunne bevise at han hadde et koordineringsansvar i forbindelse med kidnappingen og utpressingen.

Mann, 23: Påtalemyndigheten mener at også han hadde en sentral rolle i kidnappingen og utpressingen. Han innrømmet å ha leid inn to av de andre tiltalte for oppdrag i saken. Han ble selv tatt på fersk gjerning og forklarte seg om kidnappingen tirsdag. Mannen selv hevder at han hadde en mer perifer rolle.

Mann, 22: Var med på selve kidnappingen, og påtalemyndigheten mener han også deltok i utpressingen.

Mann, 23: Ble leid inn for å holde vakt ved den kidnappede mannen, og er ikke tiltalt for utpressingen.

Mann, 25: En femte tiltalt leide lokalet i eneboligen under falskt navn. Påtalemyndigheten mener at han visste hva lokalet skulle brukes til, og at han derfor medvirket til kidnappingen. Han er ikke tiltalt for utpressing.

Mann, 23: Den sjette tiltalte disponerte en stjålet Mercedes som ble brukt under kidnappingen, og er ikke tiltalt for verken kidnapping eller utpressing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere