Gå til sidens hovedinnhold

Hollande: – Storbritannia må betale en pris

Frankrikes president François Hollande tar til orde for en hard linje i forhandlingene om Storbritannias utmelding fra EU. Britene må betale en pris, fastslår Hollande.

– Det må være en trussel, det må være en risiko, det må være en pris. Hvis ikke får vi forhandlinger som ikke kan ende godt, sa presidenten i en tale torsdag kveld.

Hvis ikke EU opptrer bestemt i forhandlingene med Storbritannia, vil det bli stilt spørsmål ved unionens prinsipper, advarer Hollande.

– Andre land og andre partier vil få lyst til å forlate EU for å få de antatte fordelene uten noen ulemper eller regler.

Både EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og Michel Barnier, EUs sjefforhandler i brexit-forhandlingene, var til stede under middagen i Paris hvor Hollande holdt talen.

Les: Theresa May: – Vil ikke kopiere norsk EU-avtale
Les også: Sp vil dumpe EØS-avtalen etter brexit

Pundet kollapset

Den franske presidentens tale ble omtalt i en artikkel publisert av næringslivsavisa Financial Times natt til fredag. Idet artikkelen ble lagt ut på nettet, kollapset pund-kursen.

Pundet falt nesten 6 prosent mot dollar i den asiatiske valutahandelen, før kursen tok seg opp igjen. Mulige feil begått av valuta-meglerne kan ha bidratt til den kortvarige kollapsen. Men mye tyder på at Hollandes tale var den utløsende årsaken.

Brexit-bekymringene i næringslivet og finansbransjen har tiltatt etter at Storbritannias statsminister Theresa May i helgen sa at britene bør være ute av EU innen 2019.

May har også gjort det klart at hun vil prioritere kontroll over innvandringen i forhandlingene med EU. Det kan gjøre det vanskeligere for britene å beholde tilgangen til EUs indre marked – som Norge tilhører takket være EØS-avtalen.

Arbeidsplasser

En rask EU-utmelding hvor britene kutter mange av båndene til unionen og forlater det indre markedet, kalles en «hard brexit».

Alternativet er en mykere løsning med mindre dramatiske konsekvenser for handelsforbindelsene. Men da blir det trolig også vanskeligere å begrense arbeidsvandringen til Storbritannia fra andre europeiske land.

I en rapport laget for finansnæringen i London, hevdes det at en hard brexit kan føre til tap av 35.000 finans-jobber. I tillegg kan 40.000 arbeidsplasser gå tapt på grunn av ringvirkningene.

Så langt har de økonomiske konsekvensene i kjølvannet av britenes EU-avstemning vært mindre enn mange næringslivsledere spådde på forhånd. Men pundet har svekket seg betydelig.

Mens 1 pund kostet 12,2 kroner før avstemningen, ligger kursen nå på rundt 10,2. (©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken