NA24.no

Holmås: - Det blir opp til Lysbakken

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Heikki Holmås ønsker fortsatt å bli SV-leder, men sier at alt er opp til Audun Lysbakken.

14. februar trakk Heikki Holmås seg som lederkandidat i Sosialistisk Ventreparti.

Siden den gang har mye skjedd. Hans overmann i lederkampen, Audun Lysbakken, måtte gå som barne- og likestillingsminister etter at å ha utelatt å erklære seg selv innhabil i to pengestøttesaker.

- Det er opptil Audun

- Har du fortsatt lyst til å bli SV-leder?

- Ja, sier Heikki Holmås til NA24.

Heikki Holmås sier dette i forbindelse med «Det Store Intervjuet» i Nettavisen som publiseres lørdag morgen.

- I SV har vi demokrati, og den som har mest backing på landsmøtet blir valgt. Nå har Audun sagt at han vil ha en klar tilbakemelding før landsmøtet på hvor landet ligger. Han stiller og Kristin har sagt at han bør fortsette. Da blir det opptil den diskusjonen som går frem mot lørdag, om han stiller, men det er en avgjørelse han må ta, sier Holmås.

Les: SV-politikere har talt: - Halvparten vil ikke ha Lysbakken

Holmås trakk seg som lederkandidat for rundt tre uker siden som følge av manglende støtte blant SVs tillitsvalgte.

- Etter å ha vært rundt i partilagene var det veldig tydelig for meg at Audun hadde et klart flertall, og da trakk jeg meg, sier Holmås.

Vil ikke støtte benkforslag

- Hvis det dukker opp benkeforslag på landsmøtet for deg som leder, noe det garantert vil gjøre, stiller du da?

- Jeg har gitt beskjed til alle som vil foreslå meg, at det ikke er aktuelt, sier Holmås.

- Så det er helt uaktuelt?

- Jeg trakk meg for to uker siden fordi han hadde flertallet, og da synes jeg det er rimelig at han må ta den vurderingen om han fremdeles har den støtten.

- Så hvis Lysbakken trekker seg, da er du der?

- Jeg vil ikke kommentere dette. Audun får trekke de konklusjoner som han mener er riktig, så synes jeg det ikke blir riktig å diskutere hypotetiske situasjoner, sier Holmås.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Ballen ligger hos Lysbakken
Lørdag skal SV velge Kristin Halvorsens arvtaker, og det er knyttet stor spenning til det ekstraordinære landsmøtet som skal holdes på Lillestrøm.

Tirsdag gikk SVs lokallag i Røyken ut og ba Lysbakken om å trekke seg som lederkandidat, og sa samtidig at de ønsket at nettopp Holmås skulle komme tilbake som kandidat.

Lokallagsleder Bern-Leon Hellesø vil torsdag ikke å svare på om de vil komme med et benkeforslag på landsmøtet lørdag.

- Om det vil komme et benkeforslag eller ikke, har jeg ikke lyst til å kommentere, sier Hellesø, til Nettavisen.

Hellesø sier samtidig at han mener ballen nå ligger hos Lysbakken.

- Jeg mener at ballen først og fremst er hos Lysbakken, som kan velge å si at han trekker seg som lederkandidat eller henvende seg til de to andre kandidatene og be om at de kommer på banen igjen så vi får et reelt valg på landsmøtet, sier han.

- Sagt det vi ønsker å si
Hellesø ønsker i dag ikke å utdype hvorfor de ikke vil ha Lysbakken som ny SV-leder.

- Vi har sagt det vi ønsker å si, det er det opplyst om, sier han.

På sine nettsider har Røyken SV nylig lagt ut følgende pressemelding:

«Røyken SV har ønsket å få i gang en diskusjon, først og fremst internt i SV. For å gjøre dette, måtte vi henvende oss eksternt, dvs. til media. Nå er debatten i gang i partiet. Der bør den være fram til landsmøtet. Røyken SV har derfor ingen flere utspill i denne saken».

Lokallaget uttalte tirsdag at de ikke er bekvemme Lysbakken som leder.

«Styret i Røyken SV er ikke bekvemme med å få Audun Lysbakken som ny SV-leder, spesielt etter det som har skjedd den siste tiden, og etter at han har trukket seg som statsråd. Vi ber ham derfor om å trekke sitt kandidatur, og ber samtidig Heikki Holmås om å stille som lederkandidat igjen. Vi trenger et grasrotopprør mot partielitens unisone, servile og nesegruse støtte til Audun Lysbakken. Partiet må gjenreises. Da trenger vi en leder som også kan sitte i regjering», skrev lokallaget på sin hjemmeside.

Da Lysbakken trakk seg som minister mandag, gikk avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen ut og sa for første gang at hun støtter hans kandidatur.

- Han har trukket seg, og det mener jeg det står respekt av. Jeg mener han vil bli en bedre partileder etter denne dagen og de siste ukene, enn han ellers ville ha vært, sa Halvorsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere