NA24.no

Homoavsløring senker toppsjef

Sist oppdatert:
NA24-TV: Private avsløringer gjør at Lord Browne trekker seg fra styret i bankgigant.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Lord Browne har vært en britisk finansstjerne, men den siste tiden har vært brysom. Først gikk han umiddelbart av som toppsjef i oljegiganten BP.

Nå trekker han seg fra styret i giganten Goldman Sachs, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

Lord Browne har vært styremedlem i investeringsbanken siden 1999. Han beholder imidlertid stillingen som styremedlem til det amerikanske selskapet Apax Partners.

LES OGSÅ: BP-sjef gikk av

Ikke medhold
Grunnen til at Browne trekker seg er en rettsavgjørelse i England. Browne har siden januar kjempet for å hindre at avisen Mail on Sunday skulle publisere et intervju med en mann som har hatt et forhold til Browne. Men Browne fikk ikke medhold.

- I de siste 41 årene av min karriere hos BP har jeg holdt mitt privatliv atskilt fra mitt forretningsliv. Jeg har alltid ansett min seksualitet som en personlig sak, som skal holdes privat, sier Browne i en melding som ble sendt ut når han trakk seg fra BP.

- Det er en personlig skuffelse at en avisgruppe nå har bestemt at påstander om mitt privatliv skal offentliggjøres, sier Brown.

Han bekrefter at han hadde et fireårig forhold til mannen, en kanadier ved navn Jeff Chevalier. Men han mener Chevaliers fremstilling av saken er preget av feil og forvrengninger.

Økonomiske problemer
Ifølge rettsavgjørelsen bidrog Browne betydelig til at Chevalier fikk en luksuspreget livsstil, men da forholdet tok slutt, la Chevalier angivelig press på Browne for å få økonomisk støtte.

En e-post fra Chevalier skal ha advart om konsenkvenser hvis Browne ikke hjalp ham.

Saken dreier seg også om hvorvidt Chevalier på urettmessig vis fikk benytte seg av goder fra BP. Selskapet skriver i sin melding at en granskning viser at dette ikke har skjedd, men i rettsavgørelsen heter det likevel at dette svekker Brownes argumentasjon for hemmeligholdt.

Videre dreier striden seg om hvorvidt Browne bidrog til at Chevalier fikk forlenget sitt opphold i England, ved å betale for studier og sette opp et selskap for Chevalier.

Retten påpeker også at Browne løy om hvordan han og Chevalier møttes og BP-toppen får hard kritikk for det.

Dyktig
Browne er ansett som ekstremt intelligent og dyktig, og har hatt en lang, og stort sett vellykket karriere i BP. Han har vært en av oljebransjens mektigste menn, med gode politiske kontakter til Blair-regjeringen. For noen år siden ble han flere ganger stemt frem som årets leder i Storbritannia.

Men de siste årene har vært problematiske, ikke minst på grunn av hard kritikk for sikkerheten før et raffineri i Texas eksploderte, samt lekkasjer i Alaska.

Brownes seksualitet har aldri tidligere vært et offentlig tema, men det har vært fokusert på hans privatliv. Inntil moren døde for få år siden, bodde de to sammen. Den jødiske moren overlevde deportasjon til Auschwitz, men hele den øvrige familien døde, og Browne var enebarn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere