NA24.no

Homsesjokk i presidentvalget

HVEM VINNER? John McCain (i midten) tjener på den bitre nominasjonsstriden mellom Barack Obama og Hillary Clinton.
HVEM VINNER? John McCain (i midten) tjener på den bitre nominasjonsstriden mellom Barack Obama og Hillary Clinton. Foto: AFP
Sist oppdatert:
Kandidatene har fått et nytt og uventet problem i fanget.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Californias høyesterett har vedtatt at homofile og lesbiske par skal ha de samme konstitusjonelle rettighetene til å gifte seg som folk flest, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Avgjørelsen som fører til at USAs mest folkerike stat nå blir den andre etter Massachusetts til å legalisere homofile ekteskap kan få en påvirkning på utfallet av presidentvalget.

- Fordel McCain
Nå som kandidatene sannsynligvis må forklare hvor de står i spørsmålet kan republikanernes presidentkandidat senator John McCain komme til å få ekstra stemmer.

- Det er vanskelig å se hvordan dette kan ende opp med å hjelpe demokratene, sier juridisk professor Vikram Amar ved University of California, ifølge Bloomberg.

De demokratiske senatorene Hillary Clinton og Barack Obama er begge motstandere av ekteskap mellom samme kjønn samtidig som de støtter samboerskap.

McCain er motstander av homofile ekteskap.

I 2000 viste en avstemning i California at 61 prosent mener at definisjonen av ekteskap er mellom en mann og en kvinne.

Ga svar på tiltale
De tre kandidatene gjentok sine posisjoner etter at dommen var klar.

McCain uttaler via sin talsmann at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne, og at han ikke synes det er riktig at dommere skal fatte disse avgjørelsene.

En talskvinne for Obama sier at han alltid har ment at par av samme kjønn skal få nyte like rettigheter i loven og at statene skal få fatte egne avgjørelser når det kommer til ekteskapsavgjørelser.

Clintons leir sier at det skal være en føderal lov som beskytter samboerskap, mens ekteskap er et spørsmål det får være opp til statene å avgjøre.

McCain klatrer
Ifølge nettstedet Intrade, hvor man kan kjøpe og selge odds på blant annet USAs neste president, akkurat som på en børs, er oddsen for at John McCain skal vinne presidentvalget nå på 37,8 prosent. Det er en oppgang fra 37,2 onsdag kveld.

Barack Obamas sannsynlighet for å vinne nominasjonsvalget mot Hillary Clinton er på samme sted skyhøye 91,6 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere