Hopp i ledigheten

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

I Oslo har det ikke vært verre siden 2005.

28.01.10 10:44

Ledigheten økte med 700 personer i januar, justert for sesongvariasjoner. 85.100 er registrert som helt ledige hos Nav, en økning på 31 prosent fra i fjor. Det skriver Nav i en melding.

- Stadig flere går arbeidsledig lenge og en stor del av veksten i ledigheten skyldes at de som har gått ledige en stund sliter med å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Ledigheten er nå på 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Høyest ledighet blant unge menn
Ledigheten er høyest blant menn mellom 20-24 år, med 8,0 prosent. Lavest ledighet har kvinner mellom 50 og 59 år, med 1,5 prosent. Ledigheten har det siste året økt mest for menn mellom 40-59 år, opplyses det.

Det er mer enn dobbelt så mange arbeidsledige som har søkt jobb i et halvt til ett og et halvt år sammenlignet med i fjor. Mens antall personer som melder seg ledig, er omtrent på samme nivå som januar i fjor. Ledigheten har økt mest for ingeniør- og ikt-fag, med 52 prosent. Ledigheten er fortsatt lav for denne yrkesgruppen, med 1,2 prosent ledighet.

Ledigheten er nå lavest innen undervisning med 0,8 prosent og høyest blant bygge- og anleggsarbeidere med 7,0 prosent.

Øker mest i Rogaland
Fylker med lav ledighet har opplevd størst vekst siste året. Ledigheten har økt mest i Rogaland, med 73 prosent. Deretter følger Akershus med 48 prosent og Møre og Romsdal med 41 prosent økning i ledigheten. Lavest vekst finner vi i Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark, alle med 4 prosent.

Ledigheten er nå høyest i Finnmark med 4,2 prosent og Oslo med 4,1 prosent.

- Vi må tilbake til juli 2005 for å finne en måned med flere helt ledige i Oslo enn nå. I løpet av januar registrerte 3 813 personer seg som helt arbeidsledige hos NAV. Tilgangen på helt ledige i en måned har ikke vært så høy siden januar 2004, forteller fylkesdirektør i NAV Oslo, Tom Daniel Ø. Sunde i en melding.

Lavest ledighet er det i Sogn og Fjordane med 2,5 prosent og Akershus og Møre og Romsdal, begge med 2,7 prosent.

Statisikken viser også at det har blitt færre ledige stillinger innen alle yrkesgrupper det siste året. Sterkest nedgang har det vært innen jordbruk, skogbruk og fiske, med 43 prosent. Bygg og anlegg har hatt lavest nedgang, med 6 prosent færre stillinger sammenlignet med januar i fjor. Deretter følger reiseliv og transport med en nedgang på 9 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.