NA24.no

Hopp i tilliten

Foto: Fotograf:TIMOTHY A. CLARY (AFP)
Sist oppdatert:
Stemningsmålinger fra USA viser at forbrukerne har fått større tiltro til den økonomiske situasjonen.

Forbrukersentimentetindeksen fra Universitet i Michigan viser et klart hopp.

Målingen gjelder for midten av desember og steg til 73,4 poeng fra 67,4 poeng i november.

Økonomene ventet at indeksen ville stige til 68,2 poeng, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Delmålingen for forventningene steg til 69,7 poeng i desember fra 66,5 poeng i november, mens den indeksen som måler den nåværende situasjonen steg til 79,1 poeng fra 68,8 poeng.

Situasjonen i arbeidsmarkedet spiller en viktig rolle for forbrukerne. I forrige uke ble det kjent at arbeidsledigheten falt til 10 prosent fra 10,2 prosent i november. Samtidig forsvant det langt færre jobber enn antatt.

Forbrukertillit
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere