*Nettavisen* Økonomi.

Hopp på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Markedet gleder seg over nye makrotall.

18.06.09 16:11

De amerikanske børsene fant ikke retningen rett etter åpning torsdag. men en halvtime ut i handelen landet en positiv stemningsrapport som sendte børsene i pluss.

NA24 – din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,62 prosent til 8.551,12 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq er opp 0,14 prosent til 1.810,42 poeng. Den brede S&P 500 er opp 0,75 prosent til 917,65 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Geithner i fokus
I går falt stemningen i aksjemarkedet på Wall Street for tredje dag på rad, drevet av nedgradering fra kredittratingbyrået Standard & Poor’s, som kuttet låneratingen på 18 amerikanske banker.

Onsdag ga president Barack Obama frem sine planer for bedre regulering av den sønderslåtte finanssektoren. I dag skal finansminister Timothy Geithner greie ut videre om myndighetenes plan for Senatets bankkomité.

Ledighet
Før børsåpning viste de ukentlige jobbtallene en økning i antall førstegangssøkere på 3.000 personer til 608.000, mens det i markedet var ventet å ende på 604.000 personer. Den videreførte ledigheten ble redusert med 148.000 til 6.687.000 personer, og statistikken viser at dette er den største nedgangen som er registrert siden november 2001.

Positive makrotall
Indeksen som følger de ledende indikatorer fra Conference Board ble lagt torsdag, og endte med å stige for andre måned på rad. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg var det ventet en oppgang på 1,0 prosent, men status viste en oppgang på 1,2 prosent. Målingen sier noe om retningen for økonomien for de neste tre til seks månedene.

- De ledende indikatorer er ventet å stige og det vil være positivt. Forventningene er allikevel begrensede, sier forvalter Andreas Nigg ved Vontobel Asset Management i Zürich til Bloomberg.

På samme tid ble resultatene fra den regionale undersøkelsen Philadelphia Fed lagt frem. Indeksen måler den økonomiske aktiviteten i Philadelphia-området, noe som gjøres ved å intervjue innkjøpssjefene i produksjonsindustrien. Målinger under 0 indikerer tilbakegang, og indeksen har vært negativ siden desember i fjor. I mai var det ventet en indeks på minus 17, men de ferske tallene viste en indeks på minus 2,2 poeng. Langt bedre enn ventet.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.