HANDELSHØYSKOLEN BI (Nettavisen Økonomi): Skumleser man CV-en til tromsøværingen Cilia Holmes Indahl, skulle en tro at direktøren nå hadde nådd toppen av yrkeslivet etter å ha bygd stein på stein gjennom en lang karriere. Men Indahl er bare 29. Og hun begynte nettopp i sin andre direktørjobb - den første fikk hun da hun var 26.

Nettavisen Økonomi møter Indahl, nybakt administrerende direktør i investeringsselskapet Nordic Impact, på Handelshøyskolen BI i Oslo. Her går bærekraftskonferansen «Go Explorer Day», og 29-åringen er invitert til å holde foredrag.

- Vi har ikke tid til trinnvis innovasjon lenger - vi trenger omveltning, sier Cilia Holmes Indahl tydelig til et mer eller mindre fullt auditorium.

Det var dette hun sluttet som direktør hos Røkkes Aker Biomarine for å gjøre. Motivere. Investere.

LES OGSÅ: Miljøtopper i strupen på Equinor etter oljerekord: - De lurer folk

Mener flere bør satse på unge

Selskapet Indahl er direktør for, Nordic Impact (100 prosent eid av Exp Group), investerer i oppstartsselskaper som tar i bruk teknologi for å løse problemer knyttet til bærekraft. Hun leter etter dem som kan hjelpe oss å kutte utslippene våre. Dem som kan skape ideen som slår an i dagens marked - men som også er produkter og tjenester som tilhører framtiden.

- Jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg fikk i Aker. Men Nordic Impact har tettere tilknytning til mine personlige ambisjoner. Jeg vil bevise at bærekraft er lønnsomt. Nå får jeg jobbe med spennende oppstartsbedrifter og få fram de gode eksemplene som viser hvordan en kan lykkes med å satse på bærekraft, sier Indahl.

Indahl er også medstifter av Sustainability Hub Norway, som jobber for å gjøre det lettere for etablerte selskaper å finne bærekraftige løsninger.

Som 26-åring ble hun ansatt som direktør for bærekraft i Aker Biomarine. Det var etter at hun hadde tatt en dobbel mastergrad, vært FN-praktikant i New York og jobbet som klimarådgiver i KPMG. Mens Indahl var bærekraftdirektør i Aker Biomarine, ble selskapet kåret til Europas mest innovative selskap. Hun mener flere selskaper bør satse på unge hoder.

- Jeg sier ikke at alle stillingene i et bærekraftig selskap bør fylles med unge. Mangfold er utrolig viktig. Men unge har færre begrensende erfaringer, og jeg tror det er i samarbeidet mellom de erfarne og uerfarne at magien skjer. Unge bruker prefrontal cortex (fremre del av hjernen, journ. anm.) mer, som vi vet avtar med alderen ettersom erfaringer bygger opp. Vi lar oss ikke styre av levd erfaring, og selskaper som tør å gi unge stort ansvar vil kunne ha et fortrinn når det gjelder nyvinning, sier Indahl.

- Så nå ser du etter unge folk som du kan rekruttere til Nordic Impact?

- Nei, ikke bare unge! Jeg trenger erfaring også. Vi vil ha en kombinasjon av ytterpunkter langs hele linjen, og er avhengig av et mangfold av kjønn, geografisk tilknytning, oppvekst og tankesett for å lykkes, sier direktøren.

Les også:Her er gjennomsnitts-lønnen i 300 yrker

Dette ser hun etter når hun ansetter

Nordic Impact, stiftet i 2017 av Tharald Nustad, er fortsatt i en tidlig fase. Det tar tid å bygge kultur og selskapsportefølje. Indahl, selskapets nye CEO, skal bygge opp den kritiske massen med selskaper som kan gjøre selskapet både lønnsomt og bærekraftig.

- Min personlige ambisjon for selskapet er å skape en eksempelorganisasjon på et bærekraftig selskap i måten vi organiserer oss og skaper arbeidsplasser som motiverer. Investeringene vi gjør skal utgjøre en forskjell.

- Hva ser du etter når du rekrutterer?

- Vi er et selskap som vokser raskt og hvor det hele tiden kommer nye ideer. Vi er ute etter dyktige folk, selvfølgelig. Vi trenger ansatte som tar initiativ og tror på formålet.

Dette kjennetegner tech-selskapene Cilia Holmes Indahl og Nordic Impact investerer i:

1. De rydder opp i menneskeskapte problemer- økende CO2-utslipp, matsvinn eller havforurensing.

2. Teknologi spiller en viktig rolle i forretningsmodellen og gjør det mulig å skalere raskt.

3. De inkluderer mennesker som faller utenfor de eksisterende systemene. For eksempel: Selskaper som verifiserer flyktningers kompetanse slik at de kan få jobb eller gjør det mulig å opprette bankkonto for mennesker uten papirer.

4. Selskaper som skaper noe vi vil trenge i framtiden, men som også evner å tjene penger innenfor dagens markedsvilkår.

LES OGSÅ: Tyskland krever Facebook-endring