*Nettavisen* Økonomi.

Hoppet over Oslo

Vrådal Skisenter droppet Oslo og gikk rett til London-børsen.

LONDON (NA24): Kursen har bare gått én vei – oppover!

Vrådal Skisenter ligger 20 mil fra Oslo Børs, men eierne valgte likevel å gå til London Stock Exchange (LSE) for å hente inn kapital.

NA24 - din næringslivsavis

Den 4. januar ble selskapet Nordic Panorama (NORP) introdusert på børsen i London – et selskap som driver med skianlegg, eiendomsutvikling, hytter og leiligheter og priset 250 millioner kroner.

- Vi startet med en aksjekurs på 2,38 pence og så langt har kursen bare gått oppover, sier Petter Johnsen (52) til NA24. Han er daglig leder og selskapets største aksjonær.

- Normalt skulle vi vel først notert selskapet på Oslo Børs og deretter gått til London. Men vi valgte å gå rett til børsen i London etter råd og anbefalinger fra folk som har bedre greie på dette en meg. Selv om det bare er gått en måned siden selskapet ble notert i London, er jeg overbevist om at vi har gjort det riktig. Det har allerede vært en del omsetning av våre aksjer og vi følger spent med på utviklingen, sier Johnsen.

- Erfaringene fra denne prosessen er at det ble mye mer jobb enn forventet. Spesielt bruke vi mye tid på alle typer dokumentasjoner. Hele prosessen tok 8-9 måneder og i så måte hadde det sikkert vært enklere å introdusere selskapet på Oslo Bøs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vrådal Panorama

Forlangte for mye av kaken
- Blir det lettere å få investorer i London?

- Vi har gjort forsøk på å hente inn kapital i Norge og i den forbindelse brukte vi tradisjonelle kanaler, men våre erfaringer viste at det ble lite igjen til oss selv. Norske investorer krevde for mye av kaka. Noe av det viktige med børsen i London er at vi få et godt kvalitetsstempel på dette prosjektet og andre prosjekter vi sikter inn mot, sier Johnsen.

Petter Johnsen har virkelig fått sving på alpinanlegget og utvikling av eiendommer ved Vråvatn i Seljord. I dag står 250 boenheter ferdig, men mer skal det bli når pengene fra London-børsen kommer inn. Her planlegges det 600 nye leiligheter, hytter og tomter i Vrådal og dessuten oppkjøp av eksisterende anlegg.

- Vrådal er en helårsanlegg under utvikling og det samme profilen vil vi ha på turistanlegg og eiendomsprosjekt vi ønsker å kjøpe. Jeg kan ikke fortelle hva vi skal kjøpe, men vi satser på turistutvikling både i Norge og andre land. I første omgang skal vi hente inn fem millioner pund, vel 60 millioner kroner.

Noe helt spesielt
- Vi har presentert våre planer for potensielle investorer i Storbritannia og reaksjonene var positive i den forstand at dette er noe helt annet enn hva de vanligvis investerer i. På børsen i London er det kun et kanadisk selskap som driver med det samme som oss, sier Johnsen.

Nordic Panorama gikk med 16 millioner i pluss i 2005. Overskuddet er basert på 10 millioner i eiendomsselskapet og nesten 6 millioner i driften av skianlegget. De nye leilighetene som bygges i det som heter Vrådal Panorama Alpinlandsby vil koste fra godt over en million og oppover. Skianlegget har fire skitrekk, verdens første 8-seters stoltrekk og 15 nedfarter. I området er det også godkjente planer for en golfbane.

- Her skjer det noe hele året – fra golf til skisport, sier Petter Johnsen, som eier 67 prosent av selskapet. Terje Stykket er en annen profilert investor som lenge har vært med på utviklingen i Vrådal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.