Høsteksplosjon i boligsalg

Illustrasjonsfoto: Bolig, Eiendom, Boligmarkedet, Boligbygging

Illustrasjonsfoto: Bolig, Eiendom, Boligmarkedet, Boligbygging Foto: Trond Lepperød

Uvanlig november-aktivitet bærer bud om prisoppgang.

03.12.14 11:43

Onsdag formiddag avslører landets eiendomsmeglere prisutviklingen på boliger i november. Mye tyder på at det er plusstall vi har i vente.

Privatmegleren melder om en vekst i antall omsetninger i Oslo og Akershus på over 30 prosent i november sammenlignet med samme periode i fjor. På landsbasis er veksten 20 prosent de siste tre månedene. Den mest kostbare boligen ble solgt på Grogner for 40 millioner kroner.

- En helt annen stemning
- Høsten 2014 har vært preget av en helt annen stemning enn tilfellet var på samme tid i fjor. Dominerende markeder som Oslo og Akershus står alene for en økning på henholdsvis 31 og 33 prosent i november, og det er svært sterke tall for denne årstiden. Det kan virke som om selgere i mindre grad enn før holder igjen boligen til over nyttår, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til Nettavisen.

Grethe Meier hos Privatmegleren.

Hun oppfatter boligmarkedet som sunt, og spår at prisutviklingen drives videre oppover på grunn av at det totalt sett er for lite boliger for salg. Meier sier videre at det har vært flere boligsalg til over ti millioner kroner.

- Med bakgrunn i veksten vi opplever, tror vi at også desember vil være en måned med mye aktivitet sammenlignet med fjoråret. Desember er vanligvis en mørk måned med lite tilbud og lav etterspørsel. Det spennende blir imidlertid hvordan utviklingen blir på nyåret når så mange boliger er solgt på senhøsten, sier Meier.

Privatmegleren er landets 3. største meglerkjede og har hittil i år en vekst på tolv prosent og kjeden har passert 12.000 boliger.

November - omsetning antall boliger Privatmegleren sammenlignet med i fjor:
Akershus: Vekst på 33%

Oslo: Vekst på 31%

Sør-trøndelag: Vekst på 32%

Tromsø: Vekst på 32%

I Bergen og Rogaland var det en liten nedgang i totalomsetningen, men samtidig en merkbar prisvekst i omsatte boliger med ti prosent. Volumnedgangen kan skyldes investeringstørken i oljeindustrien.

- Oppdragsinngangen er også i november større enn salget. Dette er svært unormalt for denne tiden av året. Vi opplever at det totalt sett i landet er en underliggende optimisme når det gjelder boligmarkedet og priser som også slår ut i antall oppdrag inn, sier Meier.

7 av 10 solgt over takst

November har også vært en aktiv måned for den privateide meglerkjeden Eie.

- Vi har omsatt 207 boliger som representerer en vekst på tre prosent sammenliknet med fjoråret. Normalt vil prisstatisikken vise en prisnedgang ved årsslutt, men vi ser samtidig at antall boliger solgt til eller over takst i november ligger stabilt på rundt 70 prosent, sier Hedda Ulvness i Eie til Nettavisen NA24.

Oppdragsinngangen gir en pekepinn på volumet over nyttår.

- De siste ukene har vi registrert 170 oppdrag som skal ut på nyåret. Antallet er tilsvarende fjoråret. Januarporteføljen består av 80 prosent leiligheter, mens vi på årsbasis har en 30/70 fordeling mellom enebolig/rekkehus og leiligheter. Vi kan med andre ord forvente et større utbud av leiligheter i januar enn normalt for året. Det er som forventet, da mange av enebolig og rekkehuseierne velger å selge på vårparten, sier Ulvness.

Enten flytt-rett-inn eller total renovering
Markedet er fortsatt segmentert. Tendensen er at folk enten vil ha et flytt-rett-inn-objekt eller total renovering.

- Boliger med høy standard i sentrale og populære områder kan oppnå gode priser, da utbudet på Finn.no nå er lavere enn normalt. Det gjør at det blir ekstra rift om enkelte populære objekter med god beliggenhet. God skolekrets og kommunikasjon, samt attraktivt nabolag er faktorer som spiller inn, sier Ulvness.

Nylig solgte Eie ved Henrik Winsnes et totaloppussingsprosjekt på Sogn i Oslo til 1,55 millioner over takst, noe som viser at folk i den målgruppen strekker seg litt ekstra for å bo akkurat der.

I enkelte sentrumsområder er det også slike tendenser. Megler, Cecilie Beckmann solgte i månedsskifte en leilighet med oppgraderingsbehov til langt over takst på et høydedrag på Bolteløkka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.