*Nettavisen* Økonomi.

Høsten har startet bra i boligmarkedet

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Boligprisene steg 1,6 prosent i september.

06.10.10 10:03

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i september.

SELGE HUSET? Finn megler

Prisene steg 0,3 prosent.

Frisk høststart
Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,6 prosent. Det betyr at markedet har vært bedre enn det som er normalt i september.

Høsten har ofte vært svak i boligmakedet, med prisnedgang eller stillstand i prisene.

Boligprisene er nå 6,8 prosent høyere enn for ett år siden.

  • Prisene på leiligheter steg 0,3 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger steg 0,5 prosent.
  • Eneboliger viste en oppgang på 0,5 prosent.

Tror vil flate ut
Tallene er 6,8 prosent høyere enn i september 2009, og 6,6 prosent høyere enn i toppmåneden september 2007. Korrigert for inflasjonen er imidlertid prisene nå likevel 1,7 prosent lavere enn de var i september 2007.

– Normalt flater prisene ut på høsten. Septembertallene tyder på at de gjør det også i år, selv om vi ser en liten økning i boligprisene fra august, sier styreleder i EFF, Terje Buraas.

Hittil i år har det vært en prisvekst i boligmarkedet på 8,2 prosent. Den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig - uavhengig av boligtype - hittil i 2010 er 2.570.000 kroner, mot 2.380.000 kroner i 2009.

Lav rente
Samtidig bidrar den lave renten til at husholdningene fortsatt bruker betydelig mindre av sin lønnsinntekt på betjening av renteutgifter enn i de tre foregående år, ifølge EFF.

Enslige bruker 17 prosent av sin lønnsinntekt til renteutgifter, det samme som i mars 2010. Tilsvarende andel for etablerte par er 6 prosent, en økning på 1 prosent fra mars 2010.

– Dette vitner om et stabilt og sunt boligmarked. Det er lite som tyder på en “boligboom” slik enkelte økonomer har fryktet som følge av lavt rentenivå over tid. Kjøperne er fortsatt edruelige i forhold til å påta seg forpliktelser. Både boligprisstatistikken og boligbarometeret tyder på et fungerende marked i balanse, sier Buraas.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.