*Nettavisen* Økonomi.

Høyere startlønn for nye siviløkonomer

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Siviløkonomer uteksaminert i 2010 gikk opp 16 prosent i startlønn på ett år.

27.11.11 16:02

I privat sektor, vel og merke.

Gjennomsnittslønnen er 430.054 kroner brutto. Det fremkommer i lønnsstatistikken til interesseorganisasjonen Econa, tidligere kjent som Siviløkonomene.

Spranget til offentlig sektor er likevel ikke stort. Gjennomsnittlig startlønn her er nemlig 423.464 kroner, altså rundt 7.000 kroner mindre. 84 prosent av Econas medlemmer starter karrieren i privat sektor, mens kun 14 prosent begynner karrieren i offentlig sektor.

Får jobb før endt utdanning
Økonomistudenter er åpenbart en etterspurt arbeidskraft. Blant de som gikk siste år på masterstudiet i år, fikk 56 prosent jobb før de var ferdige med studiene. Det er revisorbransjen som tiltrekker seg flest nyutdannede. Her starter 18 prosent, etterfulgt av bransjene olje og gass og forretningsmessig tjenesteytelse/konsulenttjenester.

De fleste nyutdannede får jobber som controllere, konsulenter og rådgivere. 12 prosent får mellomlederjobber.

- Vi tror på et fortsatt godt arbeidsmarked for de med høyere økonomisk utdannelse. Samtidig hadde vi gjerne sett at flere hadde begynt å jobbe i kommunal sektor, der vi vet at utfordringene står i kø, sier administrerende direktør i Econa, Tom Bolstad, i en melding.

20.000 kroner høyere
Det lønner seg å studere utenlands. Av de som ble uteksaminert fra en skole utenfor landegrensene i år, ligger begynnerlønnen i gjennomsnitt 20.000 kroner høyere enn hos de som har studert i Norge.

- Arbeidsgivere verdsetter studier og erfaring fra utlandet. Årsaken til at mange nyutdannede får høyere lønn, kan være at mange har hatt internships i forbindelse med sine utenlandsstudier, noe som er mer vanlig i andre land. Internships gir verdifull praktisk arbeidserfaring og økt språk- og kulturforståelse, fortsetter Bolstad.

Uvitende om pensjonsform
Men selv om lønnen er høy, er kunnskapen om rettigheter og betingelser lav. Under halvparten av de spurte i undersøkelsen som ble uteksaminert i år og i fjor, vet at de har rett til full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon. Dette gjelder både kvinner og menn.

Samtidig er det stor forskjell på privat og offentlig sektor når det gjelder kunnskap om pensjonsform. 40 prosent av nyutdannede som nå jobber i offentlig sektor, vet ikke hvilken pensjonsform de har. I den private sektoren er tallet 14 prosent.

- Kanskje man i større grad er flinkere til å markedsføre pensjon som et gode når man ansetter i privat sektor, sier Bolstad.

Econa utgir en lønnsstatistikk hvert år, der medlemmenes inntekts- og karrieresituasjon kartlegges. Årets undersøkelse omfatter 7.190 respondenter fra både offentlig og privat sektor. Samtlige bransjer er representert i undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.