*Nettavisen* Økonomi.

Høyeste Dow på 14 måneder

Foto: Fotograf:TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Dubai-krisen er glemt på børsen.

01.12.09 22:29

USA-børsene steg solid tirsdag. Alle de viktige indeksene la på seg godt over 1 prosent. Dow Jones nådde det høyeste nivået siden inngangen til oktober i fjor.

I forrige uke satte gjeldsproblemer i Dubai en støkk i verdens finansmarkeder, men etter helgen har situasjonen roet seg og risikoviljen har kommet tilbake på børsen, drevet av sentralbankenes ekstremt lave renter.

- Du kan ikke stanse et tog som drives av billige penger, sier Mike Farr i forvaltningsselskapet Farr, Miller & Washington til Marketwatch.com.

Les mer: Dubai-krisen slipper taket

Nøkkeltall i fokus

I USA har det kommet flere makrotall tirsdag. Klokken 16 norsk tid ble den amerikanske innkjøpsjefindeksen fra ISM-instituttet lagt frem. I oktober steg denne til 55,7 poeng, som var det høyeste nivået siden april 2006. Markedet ventet en liten tilbakegang til 55 poeng for november, ifølge en undersøkelse fra Reuters.

ISM-indeksen falt imidlertid til 53,6 poeng i november.

Les mer: Skuffelse fra innkjøpssjefene

Økonomene i Nordea Markets ventet en indeks på 55 poeng. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets skriver i en rapport at en ISM-indeksverdi på 55 er et anstendig nivå og at dette normalt har pekt i retning av en BNP-vekst på 4 prosent årlig.

- Vi tror ikke på noen måte at BNP i USA vil vokse så sterkt fremover, og vi venter at ISM vil falle til ca 50 de nærmeste måneder. Det pågår også en diskusjon om hvor godt ISM nå fanger opp vekstbildet i USA. Indeksen omfatter i hovedsak store bedrifter, mens konjunkturindeksen fra NFIB (National Federation of Independent Business), som fanger opp småbedriftene, angir et langt svakere bildet av situasjonen i industrien enn ISM, skriver Juel.

Brutkboliger
På samme tid ble også oktoberstatistikken over inngåtte bruktboligkontrakter i USA lagt frem. Etter en oppgang på 6,1 prosent i september ventet økonomene at antallet inngåtte kontrakter å ha falt med 0,8 prosent, ifølge Reuters.

Indeksen kom imidlertid ut bedre enn ventet. I oktober steg antallet inngåtte kontrakter med 3,7 prosent, viser en gjennomgang fra The National Association of Realtors.

Les mer: Boligsalget stiger videre i USA

Oljeprisene fortsetter også oppgangen. På råvarebørsen i New York steg den amerikanske referanseoljen WTI 1,09 dollar til 78,37 dollar fatet. I London steg 88 cent til 79,35 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer steg 1,9 prosent, delindeksen for oljeservice 1,5 prosent.

Gullprisen har for første gang i historien vært over 1.200 dollar pr. unse. Den ligger nå på 1.197 dollar, mot 1.179 mandag.

Som vanlig den siste tiden har dollaren gått motsatt vei av råvareprisene og svekket seg klart tirsdag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,23% til 10.471,58

Nasdaq +1,46% til 2.175,81

S&P 500 +1,21% til 1.108,86

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.