Høyeste Dow siden 2001

Dow Jones-indeksen endte onsdag på det høyeste nivået siden 2001, på en dag preget av USAs nye sentralbanksjef og fallende oljepris.

Dow Jones-indeksen endte onsdag opp 0,3 prosent til 11.059 poeng. Det er den høyeste sluttverdien siden mai 2001. Også de andre indeksene viste oppgang onsdag.

Fokus var på USAs nye sentralbanksjef Ben Bernanke, som holdt en orientering og ble spurt ut av kongressen – den første viktige opptredenen etter at han overtok etter Alan Greenspan 31. januar.

Bernanke kom ikke med noen store overraskelser, og det var kanskje nettopp det finansmarkedene håpet på. Han sa at det trolig vil komme flere rentehevinger, uten å være konkret, og at den amerikanske økonomien ser ut til å vokse bra etter en liten pause i fjerde kvartal.

Ellers kom det nye lagertall for olje, som viste en kraftig økning i lagrene av råolje i USA. Dette sendte oljeprisen kraftig ned. Et fat nordsjøolje for levering i april koster nå 58 dollar, ned 2,5 prosent fra tirsdag og ned 14 prosent fra en topp ved overgangen fra januar til februar.

Dette medførte at oljeserviceaksjene fikk en ny tung dag i USA, og delindeksen for denne sektoren falt 2,3 prosent.

Men for USAs økonomi generelt, og for andre aksjesektorer enn energi, er en lavere oljepris generelt ansett som positivt, og oljeprisfallet bidrog trolig til dagens børsoppgang.

Etter børsslutt kom IT-selskapet Hewlett-Packard med sine kvartalstall, som ble godt mottatt, og kort tid etter at rapporten ble kjent, er aksjen opp 3 prosent i handel etter børs.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,28% til 11.058,97

Nasdaq +0,63% til 2.276,43

S&P 500 +0,35% til 1.280,00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.