*Nettavisen* Økonomi.

Høyeste Dow siden 2001

En fallende oljepris bidrog til å sende USA-børsene opp onsdag. Dow Jones-indeksen endte på det høyeste nivået siden 2001.

(NA24): Det var en robust oppgang på USA-børsene onsdag, og Dow Jones-indeksen steg 0,6 prosent til 11.137 poeng, den høyeste sluttkursen siden sommeren 2001.

Bildet i dag er omtrent motsatt av hva det var tirsdag. Da førte en oppgang i oljeprisen, utløst av uro i Nigeria, til kursfall på USA-børsene. Onsdag falt oljeprisen tilbake, og børsene steg.

I morgen kommer det ukentlige oljelagertall i USA. De siste ukene har disse vist stadig fullere lagre av olje og oljeprodukter - og sedt oljeprisen ned - og markedsaktørene ser ikke ut til å ville satse på at ikke det skjer denne uken også. Så får heller den globale sikkerhetssituasjonen være som den er - i alle fall til i morgen.

Et fat nordsjøolje for levering i april koster nå 60,26 dollar, en nedgang på drøyt 2 prosent fra tirsdag.

Generelt er en lavere oljepris ansett å være positivt for USA-børsene, men for olje- og offshoreaksjene er det jo ikke så bra, og disse sektorene trakk ned i dag. Delindeksen for energi falt rundt halvannen prosent, oljeserviceaksjene med drøyt 2 prosent.

En positiv sektor var derimot husbyggingsselskaper. Ett slikt selskap, Hovanian, kom ut med positive utsikter i dag. Dette er en sektor hvor mange har ventet at etterspørselen skulle dabbe av.

Tirsdag var det også mye bekymring over om inflasjonen er i ferd med å ta seg opp. Onsdag kom det tall som viste at konsumprisindeksen steg kraftige 0,7 prosent fra desember til januar. Men dette er kraftig påvirket av volatile energipriser, og kjerneinflasjonen - hvor energi- og matvarer holdes utenom - steg moderate 0,2 prosent, i tråd med forventningen i markedet. Dette bidrog dermed til å dempe inflasjonsfrykten.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,62% til 11.137,17

Nasdaq +0,89% til 2.283,17

S&P 500 +0,75% til 1.292,67

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag