*Nettavisen* Økonomi.

Høyeste på 15 måneder

Foto: Peter Morgan (AP)

Men IT bremset oppgangen på Wall Street.

Det ble en jevnt over positiv børsdag på Wall Street mandag. S&P 500-indeksen steg for sjette dag på rad, i dag med 0,2 prosent til 1.147 poeng. Dow Jones steg litt mer, mens Nasdaq endte moderat negativt.

Fredag endte de tre sentrale indeksene i pluss, til tross for en skuffende arbeidsmarkedsrapport. S&P 500-indeksen steg 2,7 prosent i den første uken i 2010.

Mandag var preget av spenning i forkant av resultatrapporten. Som vanlig er aluminiumsgiganten Alcoa først ute av de store og aduker tallene sine etter børs i dag. Alcoa steg 2,5 prosent før kvartalsrapporten.

Senere denne uken legger Intel Corp. og JPMorgan Chase & Co. frem sine resultater.

Kina løfter stemningen
Helgens nyheter fra de kinesiske myndighetene har gitt børsindeksene verden over en solid start. Investorene er oppmuntret av at Kina viser seg som selve motoren i den økonomiske gjeninnhentingen etter at finanskrisen.

Helgens statistikk viste at eksporten fra Kina steg for første gang på 14 måneder. I desember økte eksporten med 17,7 prosent sammenlignet med desember året før, mens importen kunne vise til en bedring på hele 55,9 prosent.

Tallene blir av økonomene tolket som et tegn på at den globale etterspørselen for alvor er i ferd med å ta seg opp igjen. Det er godt nytt for økonomien og det igjen sørger for at investorene blir fornøyde.

- Tallene viser at den kinesiske økonomien er veldig sterk. Det er gode nyheter for markedene fordi Kina har spilt en så viktig rolle i den globale økonomiske gjeninnhentingen. I dag åpner Alcoa resultatsesongen og i markedet er det forventninger om en hyggelig overraskelse, sier forvalter Jacques Porta ved Ofi Patrimoine i Paris til nyhetsbyrået Bloomberg.

Kina-nyhetene trakk opp aksjer som trekker spesielt store fordeler av internasjonal vekst, for eksempel anleggsmaskinprodusenten Caterpillar, som steg 6 prosent mandag.

Olje til værs
Den kinesiske fremgangen sendte oljeprisen opp tidlig mandag, men falt så tilbake. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt 23 cent til 82,52 dollar på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje 40 cent til 80,97 dollar fatet. Begge deler gjelder februarkontrakten. Prisen har steget mye i det siste, og utsikter mildere vær kan ha tynget prisen i dag.

Delindeksen for oljeaksjer steg 0,5 prosent, delindeksen for oljeservice falt 1 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,43% til 10.663,99

Nasdaq -0,21% til 2.312,41

S&P 500 +0,17% til 1.146,98

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.