Høyesterett avviser Nerdrums straffesak

NEDERLAG: Odd Nerdrum under en tidligere rettsforhandling.

NEDERLAG: Odd Nerdrum under en tidligere rettsforhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Høyesterett har avvist å behandle anken i straffesaken der kunstner Odd Nerdrum ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for skattesvik.

19.09.14 13:09

Borgarting lagmannsrett gjorde åtte måneder av straffen betinget da Odd Nerdrum i juni ble dømt for grovt skattesvik. At Høyesterett har avvist anken, innebærer at den 70 år gamle verdenskjente kunstneren må sone ett år i fengsel.

- Soning utenfor fengsel
- Når de ikke tok inn Nerdrums anke, må vi bare sette i gang arbeidet med soning utenfor fengsel. Straffesaken er med dette avsluttet, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden til NTB.

Lagmannsretten dømte Nerdrum for grovt skattesvik for ikke å ha ført opp inntekter på rundt 7 millioner kroner i selvangivelsen. Inntektene stammer fra salg av bilder i USA over en treårsperiode rundt årtusenskiftet.

Kunstnerens forsvarer anket til Høyesterett i et forsøk på å få omgjort hele straffen til betinget fengsel, hvilket ville bety at Nerdrum ikke hadde behøvd å sone noe av den.

Mange rettsrunder
Kunstneren har også hatt flere runder i retten mot Skatt øst. Han saksøkte Skatteetaten fordi han mente seg urettmessig etterlignet for inntektsårene 1998 til 2002, men tapte denne saken både i tingretten og lagmannsretten. I juli besluttet Høyesterett at den heller ikke ville behandle denne saken.

Nerdrum møtte også i Larvik tingrett i begynnelsen av denne måneden, da i forbindelse med at The Nerdrum Institute hadde saksøkt ham for 23 millioner kroner fordi han i 2012 trakk seg fra en avtale om at instituttet skulle formidle, markedsføre og ha enerett på å selge hans kunst i ti år. I denne saken har det ikke kommet noen avgjørelse ennå. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.