Høyre frir til pokerspillerne

Høyre oppfordrer pokermiljøet til å komme med et forslag til hvordan poker kan legaliseres i Norge.

01.12.06 15:18

Det er ikke lett å være pokerspiller i Norge. Akersgata skriker om spillegalskap, regjeringen jobber for å forby poker på internett og de få klubbene som eksisterer, er ikke bare ulovlige, men også utsatt for væpnede ran.

Paradoksalt nok kan disse ranene føre til at poker blir legalisert. Det er riktignok en svært lang vei å gå, men nå er i alle fall Høyre i dialog med pokermiljøet om hvilken retning man skal velge.

E-postaksjon
Det startet med en sak i Nettavisen, der Høyre-politikeren Elisabeth Aspaker uttalte at «Kriminelle som raner kriminelle gjør ikke at jeg ser noen grunn til å endre forbudet».

Det fikk Bendik Johannessen (31) til å se rødt. Han var til stede da den siste pokerklubben ble ranet. Og i forbannelsen startet han en e-postaksjon mot Aspaker.

«Natt til lørdag spilte jeg poker med noen bekjente, da to maskerte menn stormet inn, rettet våpen mot oss og truet oss ned på gulvet. De slo og sparket oss, tok pengene våre og truet oss med å skyte knærne av en av mine venner om vi ikke fremskaffet mer penger. Jeg har aldri vært så redd i mitt liv. De terroriserte oss, sprayet pepperspray på oss så en måtte kaste opp, og holdt oss fanget i nesten en time.»

Slik forteller Johannessen i sin e-post til Aspaker om hvordan han opplevde det væpnede ranet. Det var en traumatisk opplevelse, noe han aldri kommer til å glemme. I ettertid har han bestemt seg for å kjempe for en legalisering av sin kjære hobby.

«Skal det være sånn? Er det jeg som tar feil, eller er det samfunnet og lovverket?»

Flerfrontskrig
- E-postaksjonen var overhodet ikke planlagt. Det var en impulsiv reaksjon på noe jeg reagerte sterkt på. Jeg opplever at hun sidestiller meg med disse ranerne. Det kan ikke få lov til å stå usagt. Det må vi motbevise og motargumentere, sier Johannessen til Nettavisen.

En rekke illsinte spillere sendte på oppfordring fra Johannessen også e-post til Aspaker.

- Vi opplever en flerfrontkrig mot poker som er uforståelig. Vi må forsvare hobbyen vår. Og jeg – som ikke har noe ønske om å stå fram som en martyr – ser ikke noe annen løsning enn å si at «ja, dette er hobbyen min». Da må jeg spørre om det skal være sånn? Er det jeg som tar feil, eller er det samfunnet og lovverket? spør Johannessen.

Og han har nådd fram til Aspaker, som føler seg misforstått og beklager formuleringen.

Foreldet lovverk
- Jeg ser at folk opplever det som om vi sidestiller pokerspillere med disse ranerne, og det gjør vi selvsagt ikke. Det her er grov kriminalitet, enten det er mot en pokerklubb eller en Statoil eller en bank, og det er akkurat like alvorlig. Det er stygg og grov kriminalitet, som det er svært viktig at vi griper fatt i, uavhengig av hvem det går mot, sier Aspaker til Nettavisen.

Hun har lagt merke til reaksjonene fra pokermiljøet, og er mer enn villig til å gå i inn i en dialog.

- Jeg har tenkt mye på det etterpå. Om du svir av fem-seks hundre kroner i helgen på Norsk Tipping sine spill, eller om man er en vennegjeng som spiller poker for fem-seks hundre kroner på en helg, så er antagelig ikke det noen vesensforskjell. Det forteller noe om at vi har et litt foreldet lovverk og en litt foreldet tilnærming til dette, mener Aspaker, som er Høyres justispolitiske talskvinne og sammen med André Oktay Dahl representerer partiet i Stortingets justiskomité.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er selvfølgelig ord som mottas med åpne armer av Johannessen og pokermiljøet.

- Det er omtrent akkurat dette vi kunne ha forhåpning om i forkant. Målet var ikke å få dem til å vende om, men at de skulle vurdere det seriøst. Til å vurdere om vi er tjent med det lovverket vi har i dag, sier Johannessen.

Små skritt
Men Aspaker oppfordrer samtidig til tålmodighet.

- I det klimaet som er i Norge nå, med det voldsomme fokuset på spilleavhengighet, tror jeg pokermiljøet også ser at vi må ta små steg av gangen.

Og det første lille steget tar Aspaker og Høyre gjerne selv:

- Vi vil gjerne at pokermiljøet kommer med konkrete innspill til hvordan det skal kunne reguleres, slik at man ikke rammer Per og Pål og Kari og Lise, som har lyst til å sette seg ned og spille poker innimellom, men samtidig forhindrer spillegalskap og at det kan utnyttes av organisert kriminalitet. Hvordan skal et slikt lovverk se ut? spør Aspaker.

«Jeg tror det er viktig at pokermiljøet også kommer med forslag på hvordan dette kan reguleres.»

- Det vi snakker om, er jo et ferdighetsspill. Jeg har en stefar som spiller mye på hest og at spill på hest er for fornuftige folk. Poker tilhører den kategorien spill som minner om spill på hest, man bør helst ha litt peiling for å spille, skyter partifellen André Oktay Dahl inn.

Ønsker forslag
- Når vi nå skal behandle straffeloven, er det dette vi har som utgangspunkt. Vi vil få til et skille, i den grad det er mulig, mellom den grå delen av markedet og den delen som handler om private hjem og små klubber. Men selvfølgelig er det enkelte miljø som bevisst bruker dette som organisert kriminalitet, og det må vi vurdere i forbindelse med straffeloven, for å se hvordan det kan forebygges. Det tror jeg vi er enige om, fortsetter Dahl.

- Jeg tror det er viktig at pokermiljøet engasjerer seg veldig aktivt i forhold til informasjonsarbeid overfor politikere og andre, og også kommer med konkrete forslag på hvordan man ser for seg at dette kan reguleres. Det er faktisk noe som vi har behov for når vi skal behandle straffeloven, fastslår Dahl.

Og får samtidig Johannessen til å smile.

- Jeg blir nesten litt glad. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det er ikke noe gøy å bli ranet, men hvis det fører til at vi får en opplyst debatt, er det nesten verdt det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.