*Nettavisen* Økonomi.

Høyre reagerer kraftig på folketelling

Høyre-topp Øystein Sundelin mener byrådet fabrikkerer argumenter i kampen for et bilfritt Oslo sentrum.

05.02.19 16:15

Nettavisen har de seneste dagene skrevet om folketellingen av antall forgjengere i Oslo sentrum. Varehandelen hevder at det er blitt 1,1 millioner færre fotgjengere i året i Karl Johans gate, blant annet fordi det nåværende byrådet har fjernet 350 parkeringsplasser i sentrum.

Det rødgrønne byrådet i Oslo mener derimot at det er blitt flere fotgjengere fra 2017 til 2018. De støtter seg på en rapport fra konsulentselskapet Sweco. Men Nettavisen har avdekket at sammenlikningen til Sweco skjedde med en dag under fotball-VM i fjor, da det naturlig nok var mange mennesker i Oslo sentrum. 

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener byråd Hanna Marcussen (MDG) må rydde opp i misvisende folketellinger om et byfritt byliv. Nestleder i Oslo Høyes bystyregruppe, Øystein Sundelin, reagerer også kraftig på det som er kommet frem.

Suksesshistorie

- For det første synes jeg det er mange gode argumenter for å redusere biltrafikken i sentrum, men byrådet trenger ikke fabrikkere argumenter. De ønsker så inderlig en suksesshistorie, men det blir for dumt for alle som leser dette. Jeg har ikke lest hele rapporten fra Sweco, men man trenger ikke å gjøre det på denne måten. Det svekker tilliten til politikerne og forsterker frontene, sier Sundelin til Nettavisen Økonomi.

- Det er mange folk i Nordmarka, men alle skjønner at det er enda flere der under Holmenkolldagen, symboliserer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det rødgrønne byrådet ønsker et bilfritt sentrum, her fra Fridtjof Nansens plass ved Oslo rådhus. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Tror du dette er bevisst juks eller manipulasjon fra byrådets side?
- Nei, det er et selskap som har gjort undersøkelsen, og jeg legger til grunn at de ikke lar seg manipulere. Men vi nødt til å ha tillit til tallene, og jeg tror byrådet her har gledet seg så mye over resultatene at de har glemt å kvalitetssikre dem.

Alarm

Handelsnæringen i Oslo sentrum har klaget over en nedgang i omsetningen. Sundelin mener at når næringen roper alarm, bør vi lytte.

- Vi vil alle skape mer liv og røre i Oslo sentrum, men uten handel og kultur, er det ingen vits. Det er handel og kultur som gjør sentrum til et urbant område, og å samarbeide er nøkkelen. Byrådet glemmer å ha med seg alle aktørene, også aktører som er uenige med dem. Det virker som om noen tror at både vi i Høyre og handelsstanden er for økt trafikk i Oslo sentrum og har en diametralt motsatt tilnærming. Det har vi ikke.

Sundelin mener det er en del ting taler som for seg selv med utviklingen, som at butikker legges ned, mens andre melder om omsetningssvikt.

Sammenhenger

- Vi setter ikke likhetstegn med dette og færre parkeringsplasser, men det er noen sammenhenger her. Og vi kan ikke se på to enkeltdager i juni, vi trenger å vite mer enn det denne ene rapporten forteller oss. Det var ikke noe særlig, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Peter Hagen i Sweco skriver i en e-post til Nettavisen at de har et oppdrag for Oslo kommune, der de blant annet teller antall fotgjengere og antall opphold. Metoden Sweco bruker, er ifølge Hagen en videreføring av metoden brukt i Bylivsundersøkelsen 2012-2014, for å kunne sammenligne data over lengre tid.

I den siste Bylivsundersøkelsen ble det gjort tellinger og oppholdsregistreringer i to etterfølgende uker i midten av juni. Tellingene skjedde i et tidsrom fra kl. 08:00 om morgenen til kl 21:00 om kvelden.

Tilfeldig variasjon

«Fotball-VM, samt andre forhold, kan ha påvirket resultatene, noe som tydelig fremkommer i rapporteringen», heter det i e-posten.

Resultatene fra fotgjengertellingene og oppholdsregistreringene gir det Hagen omtaler som et "øyeblikksbilde av bylivet i sentrum" under registreringsdagen Han medgir at det er «stor usikkerhet knyttet til tilfeldig variasjon». Fotgjengertellingene ble gjort på 22 ulike steder i sentrum, oppholdsregistreringer på 17 forskjellige steder.

Hagen opplyser at både i 2017 og 2018 gjennomførte Sweco registreringene i sammenliknbare uker. Tilsvarende registreringer er planlagt i neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag