*Nettavisen* Økonomi.

Høyre-topp vil fjerne viktig fagforeningsmakt

Arve Kambe vil frata fagoreninger retten til å blokere turnusendringer. Her fra en presentasjon om forslag til forenklinger i næringslivet: Rigmor Andersen Eide (KrF) (f.v.), Arve Kambe (H), Harald Tom Nesvik (Frp), og Borghild Tenden (V). Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe (H), vil fjerne fagforeningenes mulighet i arbeidsmiljøloven til å stoppe omfattende turnusendringer.

12.05.14 07:35

Høyre/Frp-regjeringen varslet allerede da den tiltrådte i fjor høst omfattende endringer i arbeidsmiljøloven. Før sommeren skal et eget arbeidstidsutvalg nedsettes for å utrede konsekvensene av forskjellige tiltak i arbeidslivet, men ifølge Dagens Næringsliv mener Kambe at flere saker haster så mye at man ikke kan vente på at utvalget trer i funksjon.

– Før utgangen av 2014 må Stortinget ta stilling til nye regler for fleksible turnusordninger med lengre vakter og lengre friperioder. Dette arbeidet haster så mye at vi ikke kan vente på at utredninger fra arbeidstidsutvalget som skal nedsettes før sommeren, sier Kambe.

Han ønsker at dagens praksis der sentrale fagforeninger har retten til å stoppe turnusendringer må fjernes fra loven, og peker på flere tilfeller der Fagforbundet har sagt nei til avtaler som både ansatte og arbeidsgivere lokalt har ønsket seg. Arbeidstilsynet har også flere ganger valgt å godkjenne turnuser som Fagforbundet har sagt nei til.

– Denne saken har LO og Fagforbundet tydeligvis heist som en prinsippsak. De er mer opptatt av egen sentralmakt enn hva deres egne medlemmer lokalt mener, sier han.

LO reagerer kraftig, og førstesekretær Peggy A. Hessen Følsvik varsler kamp.

– Dette vil være både fiendtlig og direkte uklokt fra Høyre/Frp-regjeringen, sier hun. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.