Høysesong for butikktyveri

Foto: (Global Retail Theft Barometer)

Før jul stjeler vi for 730 millioner.

02.12.10 21:27

Årets adventstid kan bli tidenes verste om undersøkelsen «Shoplifting for Christmas 2010» slår til.

- Butikktyvene girer opp for den travleste tiden i året nå som julen nærmer seg, forklarer daglig leder i Checkpoint Systems Norge, Eirik Øhlschlägel.

Antall juletyveri øker

I en pressemelding heter det at bare i Norge er det forventet at vi stjeler for i overkant av 90 millioner euro, eller rundt 730 millioner norske kroner. Dette er en økning på 1,8 prosent sammenlignet med i fjor, tilsvarende 13 millioner norske kroner.

Antallet butikktyverier har jevnt over har sunket, men det er ingen grunn til å bli overrasket av den forventede økningen i kriminalitet i førjulstiden.

- Vi går inn i en vanskelig økonomisk tid på året, med forbrukere som stiller spørsmål om de kan takle ettervirkningene av den økonomiske nedgangen. Det vil stimulere til en sterk økning i antallet tyverier de neste ukene, sier Øhlschlägel.

Mannen overtar

I førjulstiden bør også butikkeiere passe ekstra på. For selv om butikktyverier oftest blir begått av kvinner, er den typiske juletyven en 25 år gammel mann. Mer enn halvparten av alle tyverier i detaljhandelen i løpet av førjulstiden utføres trolig av menn. Kvinnelige naskere har en tendens til å stjele varer med høyere pris.

I tillegg til de som vil spare litt inn på «gavebudsjettet», vil også butikkansatte gi seg selv urettmessige julegaver verdt noen millioner euro i denne perioden. Butikkene har et stort antall sesongarbeidere ansatt for å jobbe før jul. Det samme gjelder på distribusjonssentre og bak kulissene hos e-forhandlere.

Profesjonelle og semiprofesjonelle tyver så vel som utenlandske gjenger som ønsker å selge stjålne varer, utgjør også en stor andel av lovbryterne sammen med narkomane og tyver som stjeler på bestilling for venner og slektninger.

I Europa regner man med at det nå før jul vil stjeles for nærmere 50 milliarder norske kroner. Totalt sett er det gjennomsnittlige europeiske beløpet det stjeles for per gang i denne perioden trolig 103,25 euro, eller rundt 840 norske kroner.

Her er produktene som forventes blir stjålet mest av denne julen:

1. Alkohol som whisky, vodka, Red Bull, rombaserte produkter og bokser med øl, rusbrus osv.

2. Dameklær

3. Tilbehør som smykker og skjerf

4. Parfyme

5. Gavesett

6. Helse- og skjønnhetsprodukter

7. Toalettsaker for menn, after shave, barberhøvler og barberblader

8. DVD-bokser, populære filmer, iPod’er, spillkonsoller, elektroniske spill

9. Sportsklær, trenings- og fotballsko

10. Mat og juleutstyr, kjøtt, ost, laks, hermetisk mat, eksotisk mat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.